fbpx

Carmen a Szentmargitbányai Kőfejtőben

A jövő évi operaszezonban Bizet Carmenjének köszönhetően a világ zenekedvelőinek találkozóhelye lesz a Szentmargitbányai Kőfejtő. A címszerepben az operavilág egyik legkeresettebb művésznője, Kristīne Opolais szopránénekes debütál Arnaud Bernard rendezésében 2023. július 12-én.

Arnaud Bernard francia rendezőnek nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség az interpretációit. A kőfejtőben Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre.

Az érzelemdús alakításairól híres Kristīne Opolais mellett a norvég Lilly Jørstad mezzoszopránt, valamint az olasz Francesca di Saurót hallhatjuk Carmen szerepében.

A boldogtalan szerelmes, Don José szerepében Migran Agadzhanyan, Matthew White és Brian Michael Moore lépnek a különböző szereposztásokban színpadra. Migran Agadzhanyant a lírai-drámai mezőny egyik legígéretesebb fiatal tenoristája között tartják számon. Ugyanez vonatkozik Moore-ra, valamint az amerikai Matthew White-ra is. A hűséges Micaela szerepében Carolina López Moreno lép fel, aki két évvel ezelőtt Turandot Liù-jaként órási sikert aratott a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

A további szereposztásban két fiatal szopránt, Yulia Suleimanovát és Ana Garoticot hallhatjuk majd. A torreádort Vittorio Prato olasz baritonsztár, illetve Sergey Kaydalov viszi színpadra. Pratót különösen könnyed belcanto interpretációi miatt ünneplik, Kaydalov pedig a Bécsi Állami Operaház friss társulati tagjaként már nagy sikereket tudhat maga mögött.

A két évvel ezelőtti Turandotban a látványos kaszkadőrmutatványokért felelő Ran Arthur Braun kaszkadőrcsapata mellett ismét száz statisztából álló csapat lép majd fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.

– A Carmen a legnépszerűbb operák egyike. Bizet főhőse a femme fatale megtestesítője, számítóan veti be bájait, végül pedig féltékeny szeretője keze által leli halálát. Bizet mesterműve magával ragadó dallamokkal és ritmusokkal varázsolja el a hallgatóságot. A rendezői csapat és jómagam is már most égünk a szervezés, a rendezés vágyától és attól, hogy csodás estékkel örvendeztethessük meg a publikumot – nyilatkozta az új rendezés kapcsán Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak művészeti vezetője.

További részletek itt.

Nyitókép: Alessandro Camera, Carla Ricotti, Arnaud Bernard, Kristīne Opolais és Daniel Serafin (balról jobbra). Fotó: Andreas Tischler

A rovat további cikkei