Eseménysorozattal és kiállítással ünnepli Hantai Simon festő születésének századik évfordulóját a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ (JFMK).

Hantai Simon 1922-ben született Bián, majd a második világháború után Párizsba költözve lett világhírű. Munkái ma a valaha élt magyar festők legdrágábban elkelt alkotásai közé tartoznak.

Születésének centenáriumáról Párizsban a Louis Vuitton Alapítvány május 18-tól nagyszabású életmű-kiállítással emlékezik meg, Biatorbágy pedig januártól decemberig tartó programsorozattal adózik a biai művész emlékének.

Hantai Simon műveiből június
17-én és 18-án, a biatorbágyi városünnep napjaiban 21.30 és 1 óra között
negyedórás ismétlődéssel 5 perces animációs fényfestés jelenik meg a művelődési
központ régi épületének homlokzatán.

Szilágyi Erzsébet képzőművész Hommage a Hantai címmel két tárlattal is jelentkezik. A JFMK új szárnyának homlokzatán Hantai-stílusban készült textilek emlékeznek meg a művészről, az épület aulájában pedig Szilágyi Erzsébet csomózással, hajtogatással megfestett munkái láthatók június 18-tól.

Ezen a napon 11 és 14 óra között
a látogatók is megismerkedhetnek Hantai Simon jellegzetes pliage technikájával,
és maguk is kipróbálhatják a textilfestés Hantai által alkalmazott módszerét.

Június 25-én, a Múzeumok éjszakáján ismét megtekinthető lesz a Hantai-művek animációs fényfestése, majd október 18-án, a magyar festészet napján a Számalk Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanárai tartanak gyakorlati foglalkozást a Hantai-módszerről.

A JFMK tervei szerint decemberben, a festőművész
születésnapja alkalmából a Magyar Plakát Társaság Hantai-ihletésű plakátjaiból
nyílik kiállítás.

Nyitókép: Hantai Simon szobor Biatorbágyon, Szinte János alkotása. Forrás: Wikipédia