fbpx

Chilton Flóra Még emlékszem című filmje nyerte a Cinemira Teen filmfesztivál fődíját

Több ezer diák döntött a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál fődíjáról: az Aranymókus díjat idén Chilton Flóra Még emlékszem című filmje nyerte, amely a második világháború emlékeit eleveníti fel animációs és élő szereplős technika keverékével. Az alkotás a legjobb animációs kisfilm díját is megkapta a szakmai zsűritől.

A 19 év alatti alkotók versenyét Bősz Mirkó legóanimációja nyerte, a díjakat vasárnap este adták át a Corvin moziban.

Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója kiemelte: az idei nyertes filmek bizonyítják, hogy a fiatalokat mind alkotóként, mind zsűriként megérintik az olyan mély témák, mint a háború és annak következményei, az abúzus elleni fellépés lehetőségei, a külső elvárásokkal való szembenézés vagy épp a klímaváltozással való küzdelem.

Részlet Chilton Flóra Még emlékszem című filmjéből

A Cinemira Teen a világ legkiemelkedőbb ifjúsági rövid- és nagyjátékfilmjeit mutatja be évről évre, a filmfesztivál idén november 18. és 20. között a Corvin moziban vetítésekkel, filmes beszélgetésekkel, interaktív programokkal zajlott. A versenyben 60 rövidfilm szerepelt. A legjobb magyar ifjúsági rövidfilmnek járó Aranymókus díjról és az azzal járó 300 ezer forintos pénzdíjról több mint 240 középiskola mintegy ötezer tanulója szavazott országszerte.

Chilton Flóra egy másik Aranymókus díjat is átvehetett, filmjét a fesztivál szakmai zsűrije a legjobb animációs rövidfilmnek járó elismeréssel díjazta. Az animációs zsűri külön dicséretben részesítette Julia Skala és Oscar Jacobson Nyári zápor (Sommerregen) című alkotását. A legjobb kisjátékfilm díját a kanadai Sandra Coppola Trófea (Trophy) című filmje nyerte.

A Cinemira idei, 19 éven aluliaknak szóló videóversenyében három kategóriában adtak át díjakat a legjobbnak ítélt másfél perces alkotásoknak. A Bookline–Yettel Betűből képkocka kategória legjobb film díját Mackintosh Esther Anne Frank naplója című könyvtrailere kapta, míg a Jövőkép 2032 kategória legjobb film díját Sipos Ábel Híradó 2032 című alkotása nyerte. A kategóriában külön dicséretet kapott a zsűritől Szeszler Ábel A strucc és Lukácsy Bálint Te is lehetsz a változás című filmje. A legó kategória legjobb filmje, valamint a Cinemira videóverseny fődíjasa Bősz Mirkó Zoom Out című alkotása lett.

A Cinemira legközelebb a 4–12 éves gyerekeknek szóló eseménnyel, a Cinemira Kids ingyenes online kiadásával jelentkezik decemberben.

Nyitókép: Chilton Flóra, az Aranymókus díjat elnyerő Még emlékszem című film rendezője. Fotó: Posztós János

A rovat további cikkei