Két korosztályban mérhetik össze tudásukat a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök az Anna-bál hetében Balatonfüred és a Hagyományok Háza közös prímásversenyén.

A prímásversenyt először 2013-ban hirdették meg, és kétévente cigányprímások, valamint hagyományos népzenészek vehetnek részt rajta. A tájékoztatás szerint idén július 16-ig pályázhatnak a versenyre a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök. A szervezők már két – 8–15 év közötti és 16–35 év közötti zenészek – kategóriában várják a jelentkezőket, akiknek kötelező darabokat és szabadon választható zeneműveket kell előadniuk.

A muzsikusok július 27-én és 28-án, az Anna Fesztivál részeként egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen vesznek részt a zsűri és a közönség előtt. A díjazott prímások a verseny második napján 21 órakor gálaműsort is adnak a Gyógy téren felállított színpadon.

A zsűri tagjai Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása; ifj. Kállai Kiss Ernő, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása; valamint Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz.

Nyitókép: Shutterstock/Africa Studio