Megnyílt a Berlin Art Week

Egyéb

Pablo Picasso szerint a művészet nem a valóságot magyarázza, sokkal inkább egy olyan hazug képet állít fel, mely segít megérteni azt ? idézete a berlini Painting forever kiállításon olvasható sok más festő világról alkotott szavai mellett. A kiállítás, mely ingyenesen megtekinthető az Augustusstraßen, tízéves hiányt pótol, azóta nem rendeztek be ugyanis olyan tárlatot a német fővárosban, mely összefoglalóan bemutatná annak festészetét ? mondta el a megnyitón a polgármester. Talán érdemes is volt várni, a kiállítás képei ugyanis a tágas KW Institute for Contemporary Artban ugyancsak egy falat töltenek meg, a térben mindenki csak azokra összpontosít. A Fekete a feketén, vagy az Időgép című képek a festészetről az utóbbi években kialakult véleményt kívánják megváltoztatni. Az ötletgazdák ugyanis úgy vélik, a művészeti ág az utóbbi években háttérbe szorult, a közvélemény szerint hiányzik belőle az újító szellem. Az alkotók szerint viszont, ha valaki időt szán ezekre az alkotásokra, megértheti, hogy a festészet legalább annyira átütő erejű lehet, mint társai. A kiállítás egyben arra keresi a választ, hogyan képesek eljuttatni a festmények befogadóikhoz a szociális kérdéseket, a cél elérését pedig csak erősíti, hogy azokkal szemben számos festő szavai olvashatók a művészetről. (A kiállítás november 10-ig látogatható.)

 

A több mint száz kiállítás közül azonban ez csak egy: az Auguststraße galériái mellett 21 kiállítóhely csatlakozott a hatnapos programhoz. Az esemény példátlan összegfogás eredménye, az említett Painting forever a Berlini Galéria, a Deutsche Bank Kunsthalle és a Nemzeti Galéria ? Állami Múzeum közreműködésével jött létre. Ezt az összefogást Klaus Wowereit sem felejtette el megemlíteni, aki beszéde mellett szívesen adott autogrammot, és a művészekkel fotózkodva vált eggyé az utca forgatagával. A színpadon állva elmondta, a válság nehéz helyzetbe hozta a művészeket, viszont felhívta a figyelmet erre az állapotra, és összefogásra sarkallta azokat, akik tenni képesek a művészetekért. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az Art Week sem valósulhatott volna meg a Deutsche Bank pénze nélkül. A kiállítássorozatban rejlő másik nagy lehetőséget az adja, hogy a rendezvény során kötetetlen környezetben találkozhatnak a gyűjtők, a művek és azok alkotói. A ?nagyobb? művészekkel ugyan ritkábban, a kevésbé felkapottakkal azonban gyakrabban összefuthat a vasárnapig tartó rendezvényen a látgató.

 

Szükség is van a promóciójára, a Jordan/Seydoux Galériába jó, ha tíz látogató betoppant egy-egy hétköznap ? mondta el Anais Bonnnard a Kultúra.hu-nak. Ugyan a látogatói szám a nyár folyamán és a hétvégén magasabb, az elkeserítően alacsony mutató is hozzájárult ahhoz, hogy lépésre sarkalja az Art Week megálmodóit. Ha nem is a fiatalok pénztárcájához illeszkednek az árak ? a galériában 700 és 5000 euró (Imi Knoebel munkái utóbbi áron vásárolhatók meg - jobbra a képen) között vásárolhatunk maguknak képeket ?, bebizonyosodott, a művészet közel áll a fiatalokhoz. Az műveket hosszan vizslató tekintetek helyett sörrel sétálgató és az alkotásokkal pózoló fiatalok vették ugyanis tegnap birtokukba a galériákat. Az Amerikából 13 éve festőként érkező, mára viszont a gasztronómia területére áthajozó Oliver Miller szerint szívesen jönnek Berlinbe a fiatal művészek dolgozni: a munkáikban rejlő lélek adhat vigaszt azoknak, akik amúgy az élet más területén nélkülözik a luxust.

A járókelők többsége az abc art berlin contemporary kínálatát várják a legjobban: 120 alkotást, köztük számos új, soha nem látott munkát mutatnak be, az állandó kiállításokat pedig előadásokkal, beszélgetésekkel egészítik ki a hat nap alatt. Egyúttal megrendezik a művészeti kiadványok vásárát is, és egy 14 teremből álló, nemzetközi alkotásokat bemutató projektet is megismertetnek a közönséggel. 77 galéria munkáit mutatja meg emellett a Preview Berlin Art Fair, mely a berlini művészeti alkotásokat gyűjtötte egy csokorba. A Berlin Art Week keretében a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma (.CHB), a berlini Momentum Worldwide kortársművészeti galéria és a lengyel szczecini Trafo kortárs művészeti központ szervezésében háromnapos művészeti eseményt szervez. A Thresholds (?küszöbök?) elnevezésű rendezvénysorozat nemzetközi és magyar művészek részvételével mutat be olyan alkotásokat, amelyek a különböző kortársművészeti műfajok (a zene, a videó, az installáció, a performansz, a koreográfia) határvonalán születtek. Így többek között bemutatják Nezekat Ekici, Illés István, Map Office, Marcus Doering, Tracey Moffat, El-Hassan Róza, Baglyas Erika, Shonah Trescott, Esterházy Marcell és Birkás Mona munkáit, megtekinthető Emi Hariyama Bartók és Ligeti zenei témái inspirálta tánckoreográfiái, Lednitzky Szilvia és Peter Kirn zenei improvizácíója.