komi1723_600x392.png
Polics József polgármester és Hoppál Péter

A tavaly hagyományteremtő szándékkal létrejött Komlói Amatőr Színházi Találkozó 2016-ban is folytatódik ? jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 26-án Komlón. Idén nyáron a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) utolsó hétvégéjéhez kötődve tartják meg a II. KASZT-ot. ?Nagy örömünkre szolgál, hogy már első alkalommal nagy figyelmet fordított a szakma a fesztiválra, melyet Komló Város Önkormányzata és a komlói Súgólyuk Egyesület szervez, az ötletet két évvel ezelőtt utóbbi elnöke, Fajcsi Ferenc vázolta fel? ? tette hozzá az államtitkár.

?A program jól illeszkedik a kulturális decentralizáció kormányzati terveihez, valamint a kulturális alapellátás céljához, miszerint szeretnénk minél szélesebb köröket hozzájuttatni az értékes kultúrához. Ez azért fontos, mert a minőségi kultúrával való találkozás hozzájárul a magasabb életszínvonal eléréséhez, az életminőség javulásához. A hagyományos értelemben vett középosztály szélesítése történhet meg a kulturális javakhoz való hozzáférés állami eszközökkel történő segítése által. Ebben pedig kiemelt helyet kap a színházművészet, hiszen a tavalyi évben indítottuk útjára a Pajtaszínház országos mintaprogramot 70 magyarországi kistelepülésen. Ennek keretében amatőr színházi produkciók létrehozására verbuválódott közösségek jöttek létre, amelyek szakmai mentorálást kaptak a vidéki színházak társulati tagjaitól? ? emlékeztetett Hoppál Péter.

Az idei KASZT időtartama egy nappal megnő a nagy igény hatására, így az eseményt 2016. június 16. és 19. között rendezik meg Komló városában. Amellett, hogy várják a kifejezetten a KASZT-ra érkező közönséget, a POSzT-ra látogató vendégeket is igyekeznek átcsábítani a településre ebben az időszakban. A Kultúráért Felelős Államtitkárság a rendezvény főtámogatója, így természetesen anyagilag is jelentős segítséget nyújt az eseménynek, ám arról, hogy mekkora összeggel járulnak hozzá a fesztivál költségvetéséhez, későbbre ígért tájékoztatást az államtitkár. Hoppál Péter hozzátette: tavaly 600 ezer forintot adtak a díjak létrehozására.

 


komi1782_600x436.png
Hoppál Péter és Pataki András

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója kiemelte: Komló nagyon nyíltszívű és befogadó helyszínnek bizonyult ehhez a programhoz, mely az amatőr fesztiválok egyik legjobbika. Pataki András felidézte, hogy tavaly lényegében teltházzal mentek az előadások, volt körülbelül húsz olyan néző, aki minden előadást látott.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta: az, hogy valami amatőr, nem minőségi kérdés. Ez azt jelenti, hogy a színészek nem pénzért játszanak, ami mérhetetlen szabadságot ad nekik. Az előadásokkal igyekeznek növelni a társadalmi felelősségérzetet, illetve aktív részvételt indukálnak. ?Ettől különleges az amatőr színház, ami hosszú távra tölti fel a nézőket? ? tette hozzá az igazgató-főrendező.

Eddig száz fölötti előadást válogatott a mostani fesztiválra, ám a kiválasztás még nem zárult le, végleges eredmény csak április közepén várható ? közölte. Az viszont biztos, hogy idén körülbelül 10-15 előadást fognak meghívni a fesztiválra, melyek között lesz két határon túli produkció is. Az előadások mellett OFF-programokat is kínálnak majd a látogatók számára.


komi1799_600x389.png
Fajcsi Ferenc, Polics József és Hoppál Péter

Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája elmondta: csaknem 200 fellépőt és meghívott vendéget várnak a fesztiválra, melyre a jelentkezés már elindult. A részvételre pályázni március 30-ig lehet, fontos, hogy a csoportoknak meg kell adniuk olyan lehetséges időpontokat, amikor az előadást megtekintheti a program összeállítója, Pataki András fesztiváligazgató. A nevezési díj 2000 forint/fő, ám a fesztivál minden programja ingyenes a közönség számára. A díjazásról szólva megjegyezte: az első három legjobb előadást, a legjobb férfi és női szereplőt, valamint a legjobb rendezést fogja díjazni a zsűri, illetve emellett a Magyar Szín-Játékos Szövetség arany, ezüst és bronz fokozattal minősíti majd a produkciókat. Lesznek különdíjak is, melyek főként más városba és színházba történő meghívást jelentenek.

A KASZT fővédnöke Hoppál Péter és Polics József, Komló város polgármestere.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András