Amikor öt évvel ezelőtt elindult a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program (még Cseh Tamás Program néven), az NKA kollégiumban kitaláltunk egy zenészi életpályamodellt, amihez a pályázatainkat igazítani lehet. Két éven belül kiderült, hogy nem elég akkor megfogni a kezdő zenészek kezét, amikor már hangszer van benne, és olyan szinten játszanak, hogy akár a színpadra is fel mernek állni. Sokkal előbb, már a könnyűzenei oktatásban is szerepet kell vállalnunk. Sőt, azt is, hogy minél több gyereknek és felnőttnek legyen lehetősége hangszereket kipróbálni, azaz kedvet kapni a zenéléshez, a zenetanuláshoz ? mondta el Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője.

190501_hak5_600x407.png
Már a könnyűzenei oktatásban is szerepet kell vállalni.

Az első Hangszert a kézbe rendezvényt 2017 februárjában, Szolnokon rendezték. Előtte az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) írt ki meghívásos pályázatot nyolc állomás lebonyolítására. Ők nemcsak a megfelelő szakmai tudással rendelkeztek, de azt is vállalták, hogy a kiállításhoz szükséges hangszereket a tagjaik kölcsönzik. A hét megyeszékhelyet és a fővárosi Várkert Bazárt érintő kiállításokon kiderült, hogy a szervezők elképzeléseit messze meghaladja az érdeklődés, hiszen a 29 kiállítási napon közel harmincezren próbálták ki a gitárokat, basszusgitárokat, ütősöket, billentyűsöket, elektronikus eszközöket és stúdióberendezéseket.


andrasik_600x494.png
Andrásik Remo

A kiállítás különlegessége, hogy a bolti kínálatból sokszor hiányzó hangszereket is ki lehet próbálni ? ráadásul a hangszerboltokban sem lehet csak úgy egy gitárt a nyakunkba akasztani ?, emellett a hangszerekkel utazó zenészek, zenetanár szakemberek is segítik az érdeklődőket. Rendhagyó zeneórákat is tartunk, ahol zenéről, könnyűzenéről, a hangszeres muzsikálás öröméről beszélünk egy kicsit máshogy ? mondta el Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, egyben a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat főszervezője. Ezek a kiállítások nemcsak a látogatóknak fontosak, de a könnyűzenei szakmának is, hiszen kutatás bizonyítja, hogy a jövő tudatos zenei vásárlói azokból lesznek, akik maguk is zenélnek vagy zenélni tanulnak. Márpedig aki felkeres egy Hangszert a kézbe kiállítást, nagy eséllyel kedvet kap a muzsikáláshoz ? tette hozzá.


190501_hak2_600x450.png
A jövő tudatos zenei vásárlója azokból lesz, aki maguk is zenélnek vagy zenélni tanulnak.

Az első nyolc sikeres állomás után a Hangfoglaló Program félévente írt ki újabb meghívásos pályázatokat a HANOSZ számára, hogy minden megyébe eljuthasson a kiállítás. Tavaly ősz óta pedig az a cél, hogy a megyeszékhelyek mellett a kisebb városok művelődési intézményeiben is ki lehessen próbálni az állandóan utazó, körülbelül 140 hangszert. Debrecenben és Egerben már kétszer is járt a kiállítás, mivel az ottani intézmények az első rendezvények sikerét látva saját költségükön hívták vissza egy évvel később a hangszereket.

Nagyon sok múlik a kiállítást befogadó intézményeken, hogy ők mennyire tudják megmozgatni a települést. A tizennyolcezres Balassagyarmaton három és félezer látogatónk volt, a legutóbbi helyszínen, Törökszentmiklóson pedig annyian jelentkeztek, hogy a végén már nem is tudtunk mindenkit fogadni ? árulta el Andrásik Remo, aki elmondta azt is, hogy az eddigi 29 helyszínen több mint hetvenötezren próbálták ki a hangszereket. Nemcsak iskolások, hiszen sok szülő is eljön a gyerekei élménybeszámolója után, sőt Gyöngyösön egy idősek otthonából is érkezett több tucat látogató.


190501_hak6_600x400.png
Az eddigi 29 helyszínen több mint hetvenötezren próbálták ki a hangszereket.
A Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős, valamint Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fővédnöksége mellett létrejött Hangszert a kézbe kiállítás 30. állomásának a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár ad otthont, ahol csütörtöktől szombatig, reggel nyolctól este hatig várják a látogatókat. Szentendre után pedig Gyál és Dunaharaszti lesznek a következő állomásai a sorozatnak, ami ősszel folytatódik.

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere a Kultúra.hu kérdésére, hogy milyen eredményeket hozhat a kezdeményezés, elmondta: Szentendrén komoly hagyománya van a zenetanulásnak, elég csak az itt működő, közel ezer diákkal rendelkező zeneiskolára gondolnunk. Kitért rá, hogy a legváltozatosabb hangszerekkel ismerkedhetnek meg a diákok, és ha a későbbiekben nem is zenei pályán mennek tovább, a zenetanulás mindenképp hozzájárulhat a fejlődésükhöz.