A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál fellépőivel beszélgettünk.

Szentendre mindig jó választás, ha pedig még koncerteken, beszélgetéseken és kiállításokon is részt vehetünk, kevés jobb programot találhatnánk a nyár végére. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon színpadra lépett a hazai könnyűzene néhány prominens képviselője.

THE KEEYMAN/ SZABÓ GYULA, BURUCS SZABI, TEKNYŐS KRISZTIÁN

Gyakran jártok Szentendrére?
Gyula: Az túlzás, de mindig jó! Szeretem ezt a helyet, két éve voltunk a Művésztelep egy kiállításán Szabival. Ha átlagolva nézem az egész életemet, 10 évente jövök, azaz az elmúlt 3 évben voltam.

Mindegyikőtök játszik több zenekarban is, min dolgoztok mostanság?
Gyula: A Bozo formációba írtam kilenc új számot, ősszel szeretném felvenni az új lemezt. A Keeyman vinylen 3 éve dolgozunk, most derül majd ki, kapunk-e rá pénzt. Az utóbbi években nem tettünk túl sok energiát a zenekarba, de ha megkapnánk a támogatást, az komoly motivációt adna. Amióta nem Budapesten élünk mindannyian, nehezebb a közös alkotás. Szabi Cserszegre költözött, én Balatonlellére, innen járunk be próbálni Budapestre. Rozsiék ráadásul most mennek amerikai turnéra a Patkarozsdával!

Mi a helyzet a többi formációval?
Szabi: A Néhai Báránnyal nyertünk támogatást, és most a Hangfoglaló pályázatán dolgozunk októberig, izgatottan várjuk az eredményét. Illetve én benne vagyok a VAN filmzenekarban, hamarosan felveszünk öt új számot − olyanokat, amik nem kötődnek filmhez.
Krisztián: A Skeemersben Gyula után most én dobolok, most forgattunk új klipet, ami valószínűleg szeptember környékén jön ki − remélhetőleg úgy, hogy tudjunk jelentkezni a Klipszemlére vele. Emellett fellépünk a BUSH-on is.
Gyula: A Robotok pedig szerelemprojekt, akkor foglalkozunk vele Püspöki Petivel, ha épp van időnk. Talán télen írunk új dalokat.

Kinéztetek valamilyen programot a mai napra?
Szabi: Ez a koncertünktől és az energiánktól függ, de a Tudósok koncert és a gasztrofesztivál érdekel.


BELMONDO/ CZUTOR ZOLI


Gyakran jársz Szentendrére?

Gyakorinak nem mondanám, de pár havonta kijövünk a családdal, van itt néhány kedvenc éttermünk. Ha megyünk a Dunakanyarba, rendszerint útba ejtjük a várost, imádom a hangulatát. Azt azért nem mondom, hogy élnék itt hosszútávon, úgy érzem, életvitelszerűen nem illenék bele ebbe a közegbe.

Megnéztél valamilyen koncertet a fesztiválon?
Nem gyakran nézek koncerteket. Persze a nagy ikonok és a barátaim bulijaira ellátogatok, de mivel évente van 50-60 fellépésem, kikapcsolódásként nem feltétlenül ezt választom. Szívesebben megyek pecázni és bográcsozni a haverjaimmal.

Milyen élmény volt a La Petit Kávézóban játszani?
Nagyon jó! Nem tudtam, milyen lesz a helyszín, így nem hoztam fix műsort. Ilyenkor írok egy nagyjából 30 dalból álló számlistát, és ahogy figyelem a közönség reakcióit, spontán döntöm el, mi következzen. Nagyon szeretem ezt a felállást, rengeteg lehetőséget és izgalmat rejt magában. A fesztiválokon mindig fix, előre összeállított műsort játszunk a Belmondóval, a két élmény összehasonlíthatatlan úgy szakmailag, mind emocionálisan.

Min dolgozol most?
Gyorsan csinálnom kellene egy Belmondo-lemezt és egy szólólemezt − a pályázatok miatt most jobban szorít az idő − van a telefonom 20-30 dalötlet az elmúlt másfél évből. Májustól augusztus 20-ig a Debreceni Virágkarnevál záróeseményén dolgoztam, én voltam a zenei rendező, tizenhat magyar nyelvű slágert hangszereltünk újra egy 11 tagú zenekarral. Színészek, zenészek, 1500 táncos segítségével készült el a produkció. Nagyon élveztem, bár baromi nagy kihívás volt a folyamatos egyeztetés, a munka összeszervezése.

BAGOSSY BROTHERS COMPANY/ TATÁR ATTILA

Gyakran jársz Szentendrére?
Szentendre számomra egy érdekes hely. Korábban Erdélyben éltem, és ez volt az első hely, ahol a családommal megszálltunk egy budapesti kirándulás során. És itt él a nagyobbik fiam keresztanyja, hozzá ellátogatunk minden évben.

Megnézel valamilyen programot a fesztiválon?
Nagyon intenzív időszak áll mögöttünk, ezen a héten ez a második koncertünk, és még lesz kettő! Hétköznap mindig rápihenünk a következő bulira, úgyhogy sajnos nem nagyon jut időnk másra. De ha a kezembe kerül a programfüzet, vagy Facebookon belefutok, általában megnézem. Sokat elárul a rendezvényről, és jó tudni, hogy milyen jellegű eseményen veszünk részt; zenei jellegű, vagy tágabb, összművészeti program lesz.

Hány koncertetek volt az elmúlt hónapokban?
Ha júniustól számolom, több mint 40. Tavasszal lemezemutató koncertet adtunk, a május is intenzív volt, és a szeptember sem lesz más. Októberben és novemberben megkezdődik a szimfonikus turnénk, így ez eddig a Bagossy legintenzívebb éve, csúcsra járatjuk a bandát.

Min dolgoztok most?

Tavasszal jelent meg a harmadik lemezünk, de az alkotás nem áll meg. Nemsokára stúdióba vonulunk, és felveszünk három új dalt, amik közül remélhetőleg kettőt már idén láthat és hallhat a közönség, ugyanis klipet is készítünk. Ha minden igaz, 2021 tavaszán jön ki az újabb nagylemezünk.

RICSÁRDGÍR/ PAPP ÉVI

Gyakran jársz Szentendrére?
Ki szoktam biciklizni kávézni a Kacsakő nevű helyre. A Ricsárdgírben pedig többen is szentrendreiek, itt alakult a zenekar.

Ennek köszönhető talán, hogy ilyen otthonosan mozogtak a koncerthelyszínen? Lacinak „kiállítása" nyílt, te meg jósdát üzemeltetsz.

Igen. Laci nem fest, én pedig nem vagyok jós. Ez már hagyomány nálunk, nyár végén mindig kitelepülünk ide a zenekarral, és már a koncert előtt lehet velünk játszani. Tavaly például egy nagy, vízzel teli medencéből kellett almákat kihalászni foggal. Aki a legtöbbet kiszedte, az nyert koncertjegyet.

Milyen volt az idei fesztiválszezon?
Rengeteg koncertünk volt. Folyton azt vettem észre, hogy a Ricsárdgír buszban röhögök. Voltunk vagy 15 helyen.

És mit terveztek a következő hónapokra?
Ez a nyárzáró koncertünk, és lesz egy csomó vidéki bulink is. Együtt turnézunk majd a Bohemian Betyarssal, és szeretnénk albumot, klipet, filmet is. Szóval a szokásos tervek terítéken, és bízunk benne, hogy legalább a fele megvalósul.

És mikor lesz olyan új szám, amiben te énekelsz?
Üzenem a Ricsárdgírnek, hogy minél előbb legyen, különben soha többet nem látnak.