Misha Usov – bohóc (Amerikai Egyesült Államok)

Misha 1983 óta szórakoztatja a közönséget. Tanulmányait a tekintélyes moszkvai bohóciskolában végezte Izmajlovóban. Nem sokkal a diploma megszerzése után társalapítója volt a MIKOS-nak, amely az I. Nemzetközi Bohócfesztiválon ezüstdíjat kapott Moszkvában. A MIKOS-szal tizennégy éven át lépett fel Oroszországban és Európában, alkotóként és főelőadóként. 2009-ben csatlakozott a Cirque du Soleilhez, Totem című darabjukhoz megalkotta a Halász karakterét, amellyel tíz éven át lépett fel a társulatban. Ezenkívül Európa neves cirkuszaiban és televíziós műsoraiban is sikereket aratott. Misha számos szakmai elismerésben részesült, például a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Moszkvai Cirkusziskola különdíjában és a Salieri Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjában.

Mihail Nyikolajevics Ermakov – kutyaszám (Oroszország)

Mihail Nyikolajevics Ermakov egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja, amelyet nagyapja, Nyikolaj Andrejevics Ermakov alapított, aki állatidomárként és Kutyaiskola című produkciójával vált világhírűvé. Nagypapája és édesapja után Mihail is fellép okos kutyusaival a Fővárosi Nagycirkuszban. A mókás és kedves produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely nemcsak számukra, hanem a közönségneka is sok vidámságot tartogat. A mókás számot a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Pierrot-díjjal és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének bronzdíjával jutalmazták.

Richter Kevin Csoport – akrobatika (Magyarország)

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tagja, a Porond Ifjú Csillaga-díjas és Guinnes-rekorder Richter Kevin által vezetett csoport ezúttal egy igazi újdonsággal robban be a Fővárosi Nagycirkusz manézsába. A világon egyedülálló, talajakrobatikával és hintával ötvözött produkciójukat először Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában mutatják be. A csoport 2021-ben Arany Elefánt-díjat nyert a spanyolországi Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ezüstdíjat a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany Pierrot-díjat, a Moszkvai Nagycirkusz különdíját, a Royal Circus by Gia Eradze különdíját és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének különdíját is kiérdemelték.

Zaripov’s Group: Echo of Dreams – ugródeszka (Oroszország)

Az Echo of Dreams című deszkaprodukciót 2021-ben hozta létre Alekszej Zaripov, a rendezés Vitalij Logvinyenko munkáját dicséri. A Zaripov’s Group produkciójának egyik különlegessége, hogy általában a deszkaszámokat férfi cirkuszi műfajként tartják számon, ebben az esetben mégis légies hölgyek adják elő. Produkciójukban hármas és négyes szaltókat hajtanak végre. A Rosgoscirk társulatába tartozó Zaripov’s Group 2021 októberében ezüstdíjat nyert a Szaratovi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és Arany Pierrot-díjat a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Varga’s Huan – zsonglőr (Magyarország)

A 17 éves Varga’s Huan többgenerációs artistadinasztiák – Reisner, Féder, Varga, Ádám – leszármazottja. Először hétévesen lépett a közönség elé egy bohócszám résztvevőjeként az Americano Vargas Cirkuszban, amely a mai napig is a családja tulajdona. Később a zsonglőr zsánert választotta, amit 2016 óta gyakorol. 2017 óta lép fel közönség előtt zsonglőrszámával. Mestere Nagy Lajos „Nereus” volt, akitől számtalan szakmai és technikai tanácsot kapott. 2018-ban elefánton is bemutatta tudását. Az ifjú tehetség a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában bronzdíjat nyert.

Duo Stauberti – perzs (Csehország)

A prágai Dimitr és Nancy Stauberti perzs produkciójához nélkülözhetetlen az egymásba vetett bizalom, a tökéletes egyensúlyérzék és a kiváló fizikai erőnlét. A Duo Stauberti a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ezüstdíjat, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronzdíjat, a 2018-as Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat, a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pedig Bronz Pierrot-díjat és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének ezüstdíját nyerte el.

Hassak Troupe – létraperzs (Kazahsztán)

A Kazgoscirk társulatába tartozó artistaművészek produkciója elrepít a gazdag történelemmel rendelkező Kazahsztán ősi földjére, ahol életre kelnek a legendák. A nehéz trükkökkel fűszerezett produkció számos cirkuszfesztiválon aratott sikert: az Echo of Azsia Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aranydíjat, a Moscow Circus on Tsvetnoi Boulevard-on és a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronzdíjat és több különdíjat nyertek. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Magyar Teátrumi Társaság különdíjában részesültek.

Alexandra Levitskaja-Spiridonova – hulahop a levegőben (Oroszország)

Alexandra Levitskaja-Spiridonova egy fájdalmas szakítás utáni időszakot jelenít meg lenyűgözően látványos levegőszámában, amelyben két zsánert, a gurtnit és a hulahoppot ötvözi. Produkciója a World Festival of Circus Art IDOL – 2015-re készült, amelyen Alexandrát két fődíjjal jutalmazták. Ezt követően még négy nemzetközi cirkuszfesztiválon ért el kiemelkedő sikereket. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Firebird Production Inc. különdíjával és a legjobb női artista különdíjával jutalmazták.

Africa Trio Balance – hand to hand (Etiópia)

A trió tagjai 13 évesen kezdték el artistafelkészülésüket az Addis Africa Cirkusznál, majd a hatéves képzésük alatt elsajátították a rollabolla, a levegőkötél, a zsonglőrködés, a tűzzsonglőrködés és az akrobatika elemeit. Pályafutásuk során felléptek Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, valamint az MSC Orchestra üdülőhajón.

Bartigerzz Group – nyújtó (Franciaország)

A 2011-ben alakult Bartigerzz közel tíz éve lép fel szerte a világon cirkuszokban és színházakban modern műsorával. A Bartigerzz egy fiatal és dinamikus csoport, produkciójukban az erő, a fegyelem és a látványos trükkök dominálnak. A csoport döntős lett a France Got Talent és az Arabs Got Talent televíziós tehetségkutató műsorokban, valamint elődöntősök voltak a Britains Got Talent és a Das Super Talent műsorokban. A Bartigerzz Group érdemelte ki a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál legjobb csapatának különdíját.

Lkhagva Ochir – székegyensúlyozó (Mongólia)

A Mongóliából érkezett artistaművész egyre magasabbra épülő székekből álló „tornyon” mutatja be trükkjeit, amelyekhez fejlett egyensúlyérzék, hajlékonyság és jó fizikai kondíció szükséges. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ochir érdemelte ki a Budapest Prix-díjat.

Demeter Anna – lengőkötél (Magyarország)

Demeter Anna az Angyalszív lengőkötélszámát 2021 nyarán mutatta be először Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban. Simet Olga (légtornász, a Baross Imre Artistaképző tanára) a szárnyai alá vette Annát, és bemutatta neki ezt a nagy hatású zsánert. A produkciót Kristóf Krisztián rendezte egy egyedi és eredeti motoros megoldással, ami nagyobb szabadságot adott az artistaszámnak: összekapcsolta a földön lévő koreográfiát a levegőben lévővel. Az előadás a mennyből alászálló angyal képével indul, aki megmenti a földön maradt izzó szívet – Freddy Mercury lelkét –, és visszarepíti a mennybe.

Nyitókép: Misha Usov – bohóc (Amerikai Egyesült Államok).
Fotók: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám