A tudomány világnapja alkalmából megrendezett második cirkuszi könyvünnepen megnyitotta kapuit a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum nemzetközi cirkuszművészeti könyvtára.

Az ünnepi könyvtáravatón a nemzeti színű szalagot Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, prof. dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója és Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetője vágta át.

A második cirkuszi könyvtárünnep látványos artistaprodukcióval, Volodymyr Gorodetskyy papagájtréner-művész lenyűgöző előadásával vette kezdetét.

„Korszakot lépett az álmunk, nemzetközi sikertörténet részesei lehetünk, hiszen Európa-szerte egyre több magyar és nemzetközi vonatkozású cirkuszművészeti szakkönyvet és múzeumi relikviát ajánlanak fel a tudományos tár számára. Teszik mindezt azért, mert biztosak abban, hogy nagy becsben tartjuk azokat, és hozzáférhetővé, kutathatóvá tesszük a nyilvánosság számára a magyar, nemzetközi és egyetemes cirkusztörténeti köteteket és tárgyakat” – fogalmazott Fekete Péter főigazgató. Hozzátette: ennek eredményeképp mára az állami közgyűjtemény – egy évvel azután, hogy az ezredik kategorizált kötet is a polcokra került – immár négyezer cirkuszi szakkönyvvel és több mint tízezer periodikával rendelkezik.

Prof. dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója beszédében kiemelte: különleges alkalomnak lehetünk részesei„A cirkusz és a könyvtár az égbolton látszólag két távol eső csillag, azonban az elmúlt nyolc évben az intézmények szoros együttműködésével bizonyítottuk, hogy bizony rokon szervezetekről van szó. Mindkettő fejleszti a kreativitást, segíti a szórakozást, és egyik nélkül sem képzelhető el a művészetek és a tudományok területén a kutatás, a fejlesztés és az innováció. Ez nem egy raktár, ez egy nyüzsgő közösségi tér, egy fantasztikus tudományos tár” – szögezte le. Hozzátette: „Nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora sikereket lehet elérni, hiszen Európában egy példaértékű, mértékadó nemzetközi cirkusztörténeti könyvtár, múzeum és levéltár, egy valódi állami közgyűjtemény jött most létre.”

Az eseményen ünnepélyesen aláírták a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezményt is. A megállapodást Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárs Főiskola megbízott rektora és Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója látta el kézjegyével.

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet Magyarország legrégebbi és legnagyobb könyvtár- és információtudományi felsőoktatási képző- és kutatóhelye. Az intézet a kezdetek óta együttműködik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az ott zajló tudományos munkát. Ennek részeként közös, kihelyezett órákat tartanak a hallgatóknak, emellett intenzív kutatási tevékenységet folytatnak, amelynek eredményeit magyar és nemzetközi konferenciákon és tudományos publikációkban is prezentálják. Az intézmények közötti együttműködés fontos pillére a szakmai gyakorlatok lebonyolítása, ugyanis a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ tudományos tára gyakorlóhelyként is működik.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a magyar cirkuszművészet nemzeti intézménye, amelyben a nagy múltú előadóművészeti és artistaképzési tevékenység mellett 2019 óta tudományos munka is folyik. Négy év előkészítést követően, 2022. november 10-én ünnepélyes keretek között, a tudomány világnapja alkalmából hivatalosan is megalakult a cirkuszművészeti tudományos tár. A nyilvános és ingyenesen látogatható nemzetközi szakkönyvtár közösségi és kutatótér funkciót is betölt. Az intézmény küldetése a magyar és magyarországi, valamint magyar vonatkozású nemzetközi cirkusztörténet kutatása, örökségvédelme, gyűjtése, feldolgozása és bemutatása. A nemzetközi múzeumi anyag jelenleg kb. 35.000 műtárgyat – kosztümöt, rekvizitet, plakátot, fényképet, filmfelvételt, képzőművészeti alkotást – őriz, ennek egy része a Fővárosi Nagycirkusz kiállításain látható. A nemzetközi könyvtári gyűjteményben 20 különböző nyelven olvashatóak a szakkötetetek és folyóiratok, emellett cirkuszi műsorfüzetek, artistaképzési vizsgamunkák, cirkuszi zenekari kották is megtalálhatóak. Az archívumban jelentős mennyiségű magyar nyelvű kézirat és dokumentum áll a kutatók, artisták, cirkuszi szakemberek, érdeklődők rendelkezésére. A nemzetközi cirkuszművészeti könyvtár ingyenesen látogatható hétfőnként 12 és 16 óra, keddenként pedig 10 és 14 óra között.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cinkotai telephelye a következő időszakban tovább bővül levéltárral, kosztümtárral, múzeumi raktárral.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/ Urbán Ádám