A Cirkusztestvérek című egész estés dokumentumfilm premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs versenyprogramjában lesz 2023. szeptember 3‑án, vasárnap 18.30‑kor a Művészetek Háza Zukor termében, a vetítést követő közönségtalálkozón a film több alkotója is részt vesz.

A három éven keresztül készült Cirkusztestvérek egy különleges artistaosztály tagjainak történetét meséli el, akik 2020 elején lehetőséget kapnak arra, hogy nemzetközi tanulmányokat folytassanak.

A Baross Imre Artistaképző Akadémia 12–14 éves diákjai bármit feladnának álmuk valóra váltásáért, napról napra túllépnek saját fizikai és lelki határaikon, készek elhagyni családjukat és barátaikat, az otthonuktól távol új életet kezdeni, de úgy tűnik, hogy egy nem várt akadály, a világot megbénító COVID-járvány ellehetetleníti az utazást.

A diákok végül a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémián tölthetnek el egy szemesztert, ezzel bepillantást kapnak egy olyan világba, amelyet néhány hónap múlva darabjaira tör a háború. A magyar fiatalok és ukrán tanáraik, diáktársaik kapcsolatán keresztül híd épül a két kultúra között, hiszen mindannyian egy nyelvet beszélnek, a cirkusz ritmusára dobog a szívük.

Az osztály tagjai gyerekként indulnak el a próbatételekkel és váratlan fordulatokkal teli, de csodálatos úton, amely során önmagukra találnak, társaikkal családdá kovácsolódnak, és kész felnőttként térnek haza. A Cirkusztestvérek című film arról mesél, hogy ha a világ a feje tetejére áll, akkor is érdemes az álmainkba kapaszkodnunk, és maga a megtett út néha sokkal fontosabb, és többet taníthat, mint a kitűzött cél.

A Cirkusztestvérek című film az FP Films gyártásában, a Nemzeti Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült, rendezője Halász Glória, akinek nevéhez többek között olyan filmek fűződnek, mint a szintén a CineFesten bemutatott és díjazott Dr. Lala, a Mi ez a cirkusz?, a Három tánc, az Alla Zingara vagy az ENSZ filmfesztiválján fődíjat nyert Rupa butikja. A Cirkusztestvérek nemzetközi forgalmazója az ORF‑Enterprise.

Fotó: FP Films