meloccomiklos_corvin_lanc1_600x400.png
Áder János köztársasági elnök átadja a Corvin-lánc kitüntetéstMelocco Miklós szobrászművésznek a Sándor-palota Tükörtermében

Az államfő a házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen február 12-én a Parlamentben adta át az elismerést Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak. Áder János akkor úgy fogalmazott, hogy a Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem ?felkérés a folytatásra?: a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb generációk ösztönzésére.

Melocco Miklós március 12-én, hétfőn a Sándor-palotában vette át a Corvin-lánc kitüntetést felesége, Budavári Zsuzsanna kíséretében, valamint többek között Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője és Vizi. E Szilveszter, a Corvin-lánc Testület elnöke jelenlétében. Melocco Miklós az elismerés átvétele után elmondta: az összes ezt megelőző kitüntetésénél többet jelent számára a Corvin-lánc. Egy ilyen elismerés azt jelenti, hogy a kitüntetett még többel tartozik magának és a magyar államnak, mint eddig ? közölte. ?Dicséret ért az eddigi munkáimért, ezt kell tovább vinni még jobban, tökéletesebben vagy szebben? ? fogalmazott.


meloccomiklos_corvin_lanc2_590x393.png
Vizi E. Szilviszter, Budavári Zsuzsanna, Melocco Miklós, Áder János és Kövér László

A Corvin-lánc kitüntetés nevét adó I. Mátyás királyról Melocco Miklós a budai Várba és Székesfehérvárra is készített emlékművet. Mint elmondta: sokan várják ?egy új Mátyás király? megjelenését, ma azonban más időket élünk, és a fegyvereknél talán már fontosabb a jog. ?Hátha így is el lehet érni azt, amit Mátyás elért? ? fogalmazott Melocco Miklós.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították meg újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták ismét.

Forrás: MTI

Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI