Digitális formában is megtekinthetőek Szives Márton és a Munkácsy Negyed animációs filmjei, amelyek a Munkácsy Vizuál projekthez kapcsolódnak. A zenei-képzőművészeti crossover produkcióban az animációt nép-, klasszikus és elektronikus zene kíséri.

2023-ban a Munkácsy Negyed és Szives Márton Pro Arte aranyérmes ütőhangszeres művész életre keltett egy koncertsorozatot, a Munkácsy Vizuált, ahol a közönség Munkácsy Mihály festményein alapuló animációs koncerteken vehetett részt, az interaktív és immerzív eseményeken minden a festőgéniusz és munkássága körül forgott.

A két koncerten Szives körül igen változatos fellépőgárda fordult meg. Az első koncerten az Alföld Quartet és Nagy Dorina Aranypáva minősítésű népzenésznövendék voltak a társai, a második koncerthez Barta Gergő népzenész és Lisztes Barnabás ütőhangszeres növendék mellett Nagy Katalin képzőművész is csatlakozott, aki élőben készítette el a koncert animációit, a festéshez pedig a közönség is csatlakozhatott.

Három animációs filmet készítettek a koncertek vizuáljaiból: cut-out és stop-motion technikával, 3D-leképezéssel és mesterséges intelligenciával, valamint élőszereplős felvételekkel dolgozták fel Munkácsy képeit, miközben a zenészek élőben reflektáltak rájuk zenéjükkel. A filmek a Munkácsy Negyed YouTube-csatornáján megtekinthetők.

A kisfilmek sikeresen szerepeltek a Lakiteleki Filmszemlén, a szolnoki ATAFF-on és a budapesti Nemzetközi Filmszemlén, Szives Márton pedig 2023 augusztusában a dél-afrikai SASRIM konferencián 2024-re meghívást kapott a Belgrádi Művészeti Egyetem konferenciájára a Munkácsy Vizuállal, miután beszélt róla.

A nyitóképen Szives Márton a Munkácsy Vizuál produkció közben. Fotó: Ács Péter