Terrorizmus címén bűnösnek találta és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság Mianmarban Sin Deve díjnyertes dokumentumfilm-rendezőt.

A mianmari bíróság az ország terrorizmus elleni törvényének megsértése miatt szerdán ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az ötvenéves filmrendezőt. A The Irrawaddy című helyi lap beszámolója szerint a nőt 2023. október 15-én vették őrizetbe Jangonban terrorizmusra való fejbujtás és terrorizmus finanszírozásának gyanújával, amikor egy drónt készült átvenni az egyik filmje forgatásához.

„Ő csupán egy kiváló filmrendező és tekintélyes művész. Nem igazságos életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni rá, mivel csak filmeket készít” – mondta öccse, Mjint Tu a dpa német hírügynökségnek.

Sin Deve 2013-ban bemutatott, Now I am 13 című dokumentumfilmje, amely egy mélyszegénységben élő, körülményei miatt a tanulás lehetőségétől megfosztott mianmari tinédzser életét mutatja be, a Kota Kinabalu Nemzetközi Filmfesztiválon és a Wathann Filmfesztiválon is díjat nyert 2014-ben. Filmes munkássága során Sin Deve összesen 15, nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatott rövid dokumentumfilmet készített.

A 2021 februári puccs óta a mianmari katonai junta kíméletlenül lecsap minden kritikusára és ellenségére, önkényes letartóztatások és hosszú börtönbüntetések kiszabása mellett a Nobel-békedíjas egykori kormányfőt, Aung Szan Szú Kjit is börtönbe zárták.

Az Assistance Association for Political Prisoners politikai foglyok helyzetével foglalkozó jogvédő szervezet jelentése szerint a katonai junta a februári hatalomátvétel óta legalább négyezer emberrel végzett és több mint 25 ezer személyt letartóztatott.

A képen Sin Deve dokumentumfilm-rendező. Forrás: a család által közreadott fotó