A nagy kulturális örökséget kötelesség továbbvinni, a magyar kultúrában mindig jelen vannak azok a követek, akik ezt véghez viszik – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter a Cziffra György születésnapja alkalmából rendezett koncerten és díjátadón vasárnap a MOM Kulturális Központban.

Csák János szerint a kulturális örökségben a zene különleges helyet foglal el, térben és időben is nyitott műfaj, amely hidat képez művészeti ágak között: komolyzene, jazz, népzene vagy bárzene. A miniszter szerint ez azért is fontos, mert ezáltal a különféle embereket „át tudja hozni egyik térből a másikba”. A tárcavezető szerint a zene országhatáron is túlnyúlik. „Akár kényszerből, amit Cziffra György sorsa mutat, akár büszke magyar nagykövetként, mint ahogy Boros Misi, Balázs János vagy Vásáry Tamás teszi” – hangsúlyozta, hozzátéve: a zene generációkon is átívelő műfaj.

Csák János felidézte Klebelsberg Kuno alakját, aki száz évvel ezelőtt kiszabta a kultuszminiszter mindenkori feladatát: a kiváló művek létrejöttének elősegítését, valamint annak biztosítását, hogy egyetlen tehetség se maradjon le. „A kultúrát egyfelől fent kell tartanunk és gyarapítanunk, másfelől be kell vinnünk a magyar nemzet szélesebb rétegeibe” – idézte Klebelsberg Kuno szavait a miniszter.

Csák János szerint a magyar kormány az Európai Unió többi országához képest – zsiliparányosan – kétszer annyit költ a kultúrára, és sok pénzt fordít a tehetséggondozásra is. A miniszter beszéde végén köszönetet mondott Balázs Jánosnak, hogy ápolja Cziffra György emlékét és átadja azt a következő nemzedéknek.

Az ünnepi koncert első felében átadták a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díját, amelyet Erdei Gellért Péter vehetett át, míg Oláh Patrik zeneszerző kapta a fesztivál tehetséggondozó programjának új elismerését, az Innovatív Zenei Projekt díjat.

Erdei Gellért Péter hatéves kora óta a Kroó György Zeneiskola növendéke, népi furulyán tanul. A kiemelkedő tehetségű hangszeres zenész tavaly a IX. Országos Népzenei Verseny Járdányi Pál Emlékére elnevezésű megmérettetésen I. díjat nyert szólóhangszer kategóriában. Tanára Babcsán Bence Junior Prima Díjas népzenész. A díj oklevéllel és pénzjutalommal jár.

A Cziffra Fesztivál első alkalommal átadott Innovatív Zenei Projekt díjával fiatal művészeket és klasszikuszenei szakembereket ösztönöz kreatív és innovatív projektek megalkotására, a fiatal korosztályt megcélzó, újszerű kommunikáció alkalmazásával. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Oláh Patrik Junior Prima Díjas zeneszerző újszerű projektjének középpontjában a sztereóhangzás koncerttermi környezetben való reprezentációja áll, amelynek keretében egy külön erre az alkalomra komponált darabot mutatnak be egyszerre három különböző teremben, az úgynevezett mikro-, mono- és makroterekben. A rendhagyó zenei programon, amely fiatal zenészek bevonásával, jótékonysági eseményként valósulhat meg, fénytechnikával teszik még ingergazdagabbá az előadást. A projektet 2024-ben láthatja a közönség a Cziffra Fesztiválon.

Az ünnepi koncert első felében Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész klasszikuszenei művekkel, a második részben pedig Cziffra bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett a világhírű magyar zongoraművészre. Az eseményen közreműködött Gubik Petra színésznő-énekesnő. A koncerten részt vett Áder János volt államfő és felesége, Herczegh Anita.

A képen Csák János. Fotó: Balogh Zoltán/MTI