Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. Cikkünk L. Simon László nyilatkozatával frissült.

A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.

Mint az ismeretes, az utóbbi napokban a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállításán (Word Press Photo) látható néhány fotó kapcsán a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese kezdeményezte, hogy a tárlatot 18 éven aluliak ne látogathassák. L. Simon László arra hivatkozott, hogy az intézmény nem tudja jogszerűen végrehajtani a miniszter felszólítását, mivel a belépőktől nem kérhetnek el személyi igazolványt.

Ezt követően L. Simon László főigazgató egy Facebook-posztban ironikusan mondott köszönetet Dúró Dórának a reklámért, és a bejegyzést több olyan fotóval egészítette ki, amelyben hosszú sorok várakoznak a múzeum előtt a belépésre.

L. Simon László 2021. július 31-étől volt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

L. Simon László a következő nyilatkozatot adta ki:

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük. Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

L. Simon László

A nyitóképen L. Simon László a World Press Photo kiállítás megnyitóján. Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt