Tóth János, a Hagyományok Háza hálózatvezetője emlékeztetett: a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. projektje a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul.

Hozzátette: a projektidőszakban 282 program zajlott le több mint száz településen, mintegy 14 ezer látogató részvételével. A program 660 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított. 

A program legfőbb célkitűzése a közösségteremtés volt, a néphagyomány erejével. A hálózatépítés célja az, hogy elinduljanak jó gyakorlatok településeken, hogy a fiatalok szembesüljenek saját településeik értékeivel – mondta el Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatója.

A megvalósult programok között szerepeltek egyebek mellett a filmkészítésbe bevezető táborok, regionális értéknapok, népzenészeknek szóló mesterkurzusok, kulturális csereprogramok, valamint népmesemondó versenyek is. Mindezek mellett többek közt nemzeti kulturális és irodalmi értékek népszerűsítését szolgáló rendezvények, mentorprogramok és egy népmese-applikáció létrehozása is szerepelt a projektben.

A rendezvények a hagyományőrzés, a kultúraközvetítés, a tudásátadás és a határon túli együttműködés jegyében Magyarország vidéki helyszínein, néhány program pedig Szlovákia és Románia magyarlakta településein, valamint a pandémia körülményeihez alkalmazkodva, virtuálisan zajlottak. A projektről bővebb információ a www.hagyomanyokhaza.hu weboldalon található.

Fotó forrása: Nemzeti Művelődési Intézet