fbpx

Család-Egyén-Társadalom – május 2-án startol a CSET Feszt a Jurányi Ház szervezésében

Tematikus fesztivált rendez a Jurányi Ház: május 2. és 21. között a CSET (Család-Egyén-Társadalom) FESZT elnevezésű rendezvényen színházi előadások, kiállítások, koncert, műhelymunkák, beszélgetések várják az érdeklődőket.

„A tematikus fesztivál programjában a család és abban az egyén helyzete és mozgástere a társadalom kontextusában válik tágan értelmezett témává” – tartják fesztiválukról a szervezők. A programok a gazdasági keretek, a társadalmi elvárások, tradíciók és előítéletek individuumra gyakorolt hatásaival foglalkoznak, vizsgálják az egyén környezet iránti felelősségét, családon belül betöltött szerepét, társadalmi szerepvállalását.

A meghívott színházi előadások mellett kiemelten fontosak a zárt műhelymunkák és a nyilvános beszélgetések, befogadók, résztvevők, alkotók közötti találkozási lehetőségek. A fővárosi színházak mellett vidéki partnerek is bemutatkoznak a fesztiválon, és a hazai munkák mellett nemzetközi produkciók is helyet kaptak a programban.

A fesztivál Czukor Balázs Béranyák című darabjával indul. Az előadás egy jelenetfüzér, amely kronologikusan követi végig a béranyaság folyamatát. Május 3-án a Soharóza és a Jónás Vera Experiment kamarakoncertje hallható. A fesztiválon több nemzetközi workshop részesei lehetnek az érdeklődők, emellett színházi bemutatók, nemzetközi előadások, workshopok várják a közönséget.

Május 7-én a CSET Feszt keretében lesz először látható a Született: Wágner Emese című produkció, Szalontay Tünde első mono előadása. A darabot Szenteczki Zita rendezi, aki Gergye Krisztián koreográfussal közösen tervezte meg az előadás látványvilágát. A személyes élményből induló történet középpontjában az örökbefogadás áll, amely fontos témája a Család-Egyén-Társadalom mottójú rendezvénysorozatnak.

A közönség május 8-án újra láthatja Édouard Louis Ki ölte meg az apámat című darabját, amelyet februárban mutattak be. A KV társulat Médeia című produkciója is látható a fesztiválon május 14-én. Ugyanezen a napon tartják az ősbemutatóját a Csernus Mariann Ki voltál, lányom? könyvéből készült darabnak, a művet Karafiáth Orsolya alkalmazta színpadra, Horváth Patrícia rendezi, és Kecskés Karina játssza.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Füge Produkció közös előadásában, Horváth János Antal rendezésében az apaság kérdéskörével foglalkoznak. Samuel Bailey Kutyabaj című darabja, a fiatalkorúak börtönében játszódik, ahol a fiúk, akik maguk is gyerekek még, az apaságra, a társadalomba, családba történő visszatérésre készülnek.

A nemzetközi programban többek között Yasmine Yahiatene algériai származású francia alkotó belga-francia koprodukcióját, a La Fracture-t május 6-án kétszer láthatja a közönség. A darab az apjával való bonyolult viszonyáról, generációk közötti traumákról, identitáskeresésről szól, posztkoloniális kontextusba helyezve.

Az Egyesült Királyságból Helen Crevel Palánta című 20 perces hanginstallációja érkezik. A hangzó kiállítás a klímakatasztrófáról, fogyasztói társadalomról és az anyává válás gondolatáról szól ebben a helyzetben. Május 11. és 13. között napi 6 órán át lesz meghallgatható a Mammut II. bevásárlóközpontban egy különleges interaktív installációban. A fesztivál, amelynek nemzetközi programjai a színházi olimpia keretében láthatók, Gianina Carbunariuval való beszélgetéssel, műhelymunkával zárul.

Nyitókép: Jónás Vera az Experience nevű zenekara élén. Fotó: MTI/Kovács Attila

A rovat további cikkei