Az ország egyetlen, kifejezetten gyerekeknek szóló seregszemléjén a vetítések mellett filmes, animációs, sminkes és kaszkadőrfoglalkozásokon is részt lehet venni. A filmezni vágyó gyerekek olyan, ismert mesehős szinkronszínészekkel találkozhatnak, mint Für Anikó (Fiona hercegnő), Mikó István (Micimackó) és Szalay Csongor (a Toy story Andyje). Ők avatják be a gyerekeket a szinkronizálás titkaiba, a filmszínésznek készülők pedig azt is megtanulhatják, hogyan készüljenek fel egy szereplőválogatásra.
macskafogo-mesekep-meseonline
Macskafogó

A fesztiválon felújított formában vetítik a Macskafogót, a Keménykalap és Krumpliorr gyerekfilmet, valamint a hivatalos mozipremiert megelőzően a Vízipók-csodapók egészestés változatát. Idén gyerekfilmes szakmai programokat is tartanak, hogy segítsék a magyar gyerekfilmek gyártásának fellendülését.

A nyitónapon mesterkurzust tartanak, emellett elsőfilmes írótalálkozót, amelyen az elmúlt évek legnépszerűbb gyerekkönyveit mutatják be az írók a filmes alkotóknak és producereknek.

Cinemira

A versenyprogramban összesen 50 rövid gyerekfilm versenyez többek közt Kanadából, Iránból, Brazíliából, Kínából, Malajziából, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Németországból. A 11 magyar rövidfilm között M. Tóth Géza, Rofusz Ferenc, Szederkényi Bella és Gelley Bálint legújabb animációit is bemutatják.

A nemzetközi versenyben a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentumfilmet Aranymókus-díjjal jutalmazzák. A legjobb magyar gyerekfilm 500 000 forinttal járó díjáról a Cinemira héttagú gyerekfilmes zsűrije dönt.

Bővebb információ a fesztiválról itt olvasható.