fbpx

Családi hétvége, koncertek és piknikhangulat – az élet apró örömeivel vár Jenő és a Szeláví! Fesztivál

Májusban a kék ég alatt táncolhatunk a Pilisi Parkerdő árnyas fái között.

A tavaly debütált Szeláví! idén nem csupán időben, de térben is picit arrébb költözött. Az önfeledt kikapcsolódást, a szabadság, a természet és művészet szeretetét hirdető fesztivál ez alkalommal a Pilisi Parkerdő egyik ikonikus kirándulóhelyénél, az egri vár másolatánál várja a látogatókat. A gyereknapi hétvégén lesznek itt kézműves-foglalkozások, családi workshopok és zöldelőadások, de a szervezők sok kortárs művészeti eseménnyel is készülnek. A sokszínű felhozatalban található értékes programok közül nehéz egy-kettőt kiemelni, de az bizonyos, hogy a Szeláví! színpada kihagyhatatlan koncerteket ígér.

Nézzük, kikkel találkozhatunk itt május 27–29. között, ha Pilisborosjenőre kirándulunk!

A pénteki napon a fesztivál saját karakterét, magát, Jenőt megszemélyesítő Pestalits Fekete Ambrus és zenekara nyitja meg, akit több más zenekarból (többek közt az Aurevoir-ból, valamint a Szabó Balázs Bandájából is) ismerhet a közönség. A Feketeügy zenei társulás leginkább különböző népzenei kultúrák gyöngyszemeinek kiemelésével és ezek házasításával foglalatoskodik, átszőve mindezt saját zenei gondolatokkal. A kísérletek közel sem öncélúak, sőt! A cél, hogy a hallgatók minél szélesebb körében bekövetkezzen a rádöbbenés élménye, mindeközben a lábuk is megmozduljon először jobbra, majd balra.

Jenő

Őket követve lép színpadra Lovasi és barátai. Lovasi András szerzői estjét zenészbarátaival együtt adja a Szeláví!-n. A műsor gerincét alkotó három szólólemez a Bandi a hegyről (2001), a Tűzijáték délben (2019), valamint a Grand Hotel Halmahera (2021) lesz. Emellett Kiscsillag- és Kispál és a Borz-számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek. A zenekar az elmúlt 35 év több száz dala közül válogat majd.

Lovasi és Barátai

Az estét a Hét Hat Club zárja. A zenekar a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulihangulatának fúziójaként született. A Szeláví!-n pedig bevezetik a táncoslábúakat a városi jazz szellemiségével kevert erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókba.

Hét Hat Club

Lendületes koncertekből szombaton sem lesz hiány a Szeláví! Színpadon, de a tavalyi kezdeményezést folytatva Pilisborosjenőről indult zenekarok is a közönség elé lépnek. A Lépjünk a holdra formációja például egységes antipopot játszik. Mindig mást, mindig máshogy, de mondani akar valamit. Őket követi a színpadon a Baló Sámuel Trió. Szerzeményeiket többnyire impressziók, hangulatok, tapasztalások, emlékek ihlették, gyakran merítenek a modális jazz és a népzene világából.

Baló Sámuel Trió

Az együttesekben közös, hogy a tagok pilisborosjenői gyökerűek – így ez alkalommal hazai terepen mutathatják be már szélesebb körben ismert műsorukat. A jazz műfaja több ízben is felbukkan ezen a hétvégén. Szombat délután érkezik a Sárik Péter Trió, méghozzá Falusi Mariannal kiegészülve.

A Jazzkívánságműsor új kiadásában kizárólag magyar dalok hallhatók majd: a csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. A koncert dalai közül mindegyik más időszakból és más stílusból való. A közös bennük, hogy ebben a formában még soha, sehol nem voltak hallhatók. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop- vagy rockkoncerthez hasonlatos, közvetlenségükkel, energiájukkal sok új rajongót hoznak a jazznek.

Random Trip

A játékos kísérletezés itt nem ér véget, ugyanis szombat estére egy különleges formációval érkezik a Random Trip is, hazánk legszínesebb könnyűzenei közössége. A műfaji határokon (pop, rock, jazz, hip-hop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozatban a hazai könnyűzene legkülönbözőbb műfajokból érkező előadói lépnek fel, sokszor meglepő összeállításokban, és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba. Ez alkalommal MC Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor, Nagy Kristóf, Heincz Gábor, valamint Péterffy Lili és Dés László kíséretében lép a színpadra. Különleges improvizációk várhatók!

A szombat esti bulihangulatért a Zűrös Banda felel. Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílus hűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. Méltó zárása lesz ez a koncert a korszakokon és stílusokon átívelő szombati repertoárnak.   

Vasárnap ugyanitt hallhatjuk a Jazzbois fúziós jazz-hip-hop triót Budapestről. A Blunt Shelter Records alatt megjelent debütáló kiadványuk, a Jazzbois Goes Blunt hatalmas utat járt be hazai és nemzetközi vizeken egyaránt, felborzolva mind a jazz-hip-hop fúziójának kedvelőit, mind az újhullámos jazzmesterek hangzásvilágát. Ezt a világot mutatják be a fesztivál közönségének.

Jazzbois

A Szeláví! Színpad zárókoncertjét ezen a napon a közel 30 éves pályát befutó Anima Sound System formációja adja, akik most Jazz Session produkciójukat hozzák el Pilisborosjenőre. Az Anima Sound System Jazz Session száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság, és száz százalékig jazz, vagyis improvizáció és játékosság. De főleg tánc és elrévedés, az Anima producereinek és a hazai jazz-szcéna kiválóságainak (többek között Benkő Dávid és Subicz Gábor) közös produkciója.

Anima Sound System

Ha még több programot szeretnél látni, keresd Jenőt!

www.szelavifesztival.hu

Nyitókép: Jazzkívánságműsor, Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. Fotók forrása: Szelávi!

A rovat további cikkei