Meseopera és állatsimogató, bűvésztrükk és mélytengeri séta. A vakáció arra jó, hogy élményeket gyűjtsünk. Adunk néhány ötletet!

Kishattyúk tava az Eiffel Műhelyházban

A fehér és fekete hattyú történetét, a Kishattyúk tavát az Eiffel Műhelyházban (október 28., 11.00, október 29. 16.00) az Operaház balettegyüttese mellett nevelkedő balettnövendékek mutatják be. A cselekmény egy órában foglalja össze a legszebb pillanatokat Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjéből, a nézők pedig részt vehetnek az interaktív előadásban. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, mesélő: Keszei Bori operaénekes.

Babaróka a Bábszínházban

A Babaróka című előadást a Budapest Bábszínházban október 30-án 10.00-től és november 5-én 15 órától is játsszák. A darab komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit. Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. A történetek egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: szorongás az új társaságban, játék a nagyobbakkal, hiszti a boltban, családi súrlódások, költözés, kistestvér születése.

Az előadásról részletesen itt írtunk.

https://kultura.hu/babaroka/
Bogyó és Babóca a Kolibri Fészekben

Az előadás (november 2., 3. 10.30) egy kalandos éven át követi Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány barátságának fordulatos állomásait. A kultikus mesesorozat történeteiben Bogyó és Babóca mellett megelevenedik Bartos Erika kisállatok által benépesített miniuniverzumának többi szereplője is: Vendel, a minden lében kanál szarvasbogárfiú, Ugri, a hiperaktív szöcskelány, Gömbi, a kis krumplibogár és Szellő, a királylányos szitakötőkislány.

Őszi szünetelő japán módra a Hopp Múzeumban

A november 3-án 10 órakor kezdődő, egész napos programon a gyerekek játékos-interaktív tárlatvezetésen vehetnek részt a japán témájú időszaki kiállításon, majd közös ebéd után képzőművészeti jellegű feladatokat kapnak, sok alkotással.

Operatúra Papagenóval a Magyar Állami Operaházban

November 4-én 15 órakor a gyerekek túravezetőjük, A varázsfuvolából jól ismert, folyton fecsegő madárember, Papageno kíséretében az opera világába kukkanthatnak be. A pincétől a padlásig, a büfétől a színpadig rengeteg meglepetés várja őket.

Zenén innen, zenén túl a Müpában

A Müpa MUS-E – Zenén innen, zenén túl című művészeti-nevelési foglalkozásain a résztvevők olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és továbbgondolására. Megelevenedhet-e egy történet zenében? El lehet-e táncolni egy festményt? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz, miként működnek együtt a különböző művészeti ágak? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a foglalkozásokat vezető művészek a gyerekekkel kreatív zenei-művészeti tevékenység során. A program Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult. Legközelebb november 4-én 11 órától kerül rá sor.

Kalandjáték a Vajdahunyadvárban

Az óceán kincse – Mélytengeri mentőakció című kiállításon a látogatók tengeri tájakon barangolhatnak, miközben tudásukat és érzékeiket próbára téve izgalmas kalandjáték részesei lehetnek a Vajdahunyadvárban. Vajon mit rejt a tenger mélye? Miféle kísérlet veszélyezteti az óceán kincsét? Kapzsi szándék vagy hóbortos elme szövi a ravasz tervet?

Csodaláda a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz új műsora, a Csodaláda a karácsony varázslatát fesztiváldíjas műsorszámokkal  idézi meg. Szédületes akrobatika, lenyűgöző mutatványok, bámulatos trükkök, barátságos kutyák és lovak várják a közönséget a világ egyik legjobb bohócpárosa kalauzolásával.

Halloween a Budakeszi Vadasparkban

Október 31-én 17 órától a vadaspark látogatói hátborzongató és izgalmakban gazdag estét tölthetnek erdei környezetben. A  programban róka, medve, farkas, sakál, hiúz látványetetése, állati jó bemutató, Tapi-Zoo (szőrök, koponyák és más hátborzongató dolgok tapintása), nemszeretem állatok látogatása és arcfestés is szerepel.

Jancsi és Juliska a Pécsi Nemzeti Színházban

A meseoperát Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes értelmező és a gyermekek fantáziáját megmozgató megszólalásai teszik különlegessé. Az előadás nemcsak dallam- és harmóniavilágával nyűgözi le a gyerekeket, hanem azzal is, amilyen tökéletességgel illeszti be mindezt a gyermeki lélek, a Grimm-mese és a színpadi jelenlét világába. Az előadásban főként a Pécsi Nemzeti Színház társulatának művészeit láthatjuk, de fiatal vendégművészek és a PTE Művészeti Karának énekművész szakos hallgatói is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A darabot november 4-én és 5-én 15 órától játsszák.

A padlás a Vörösmarty Színházban

„Mert kell egy hely, hol minden szellem látható. Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható” – ez a hely pedig a padlás! A népszerű mesemusical most a székesfehérvári Vörösmarty Színház nézőterére várja az egész családot október 29-én 15 órára. A padlás csoda ég és föld között, amelyet csak azok láthatnak, akik szíve olyan romlatlan és tiszta, mint a gyerekeké. Rendező: Lendvai Zoltán.

Egy nap a Déri Múzeumban

Az őszi időszak ünnepkörei és mezőgazdasági tevékenységei köré szervezett tematikus napot a debreceni múzeum Egy nap a múzeumban címmel október 31-ére. A gyerekek közös játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások során fedezhetik fel Debrecen helytörténetét, különös tekintettel a cívis gazdák és a pásztorok mindennapjaira, eszközeire. Népdalok, körjátékok és témához kapcsolódó kézműves tevékenység során létrehozott egyedi alkotások teszik még élményszerűbbé az egész napos programot.

Fizika és művészet a Cifrapalotában

Fizika a művészetben – Művészet a fizikában címmel kreatív kuckóban vár a Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelye Kecskeméten október 31-én 14 órától. A gyerekek a múzeum kiállításában és a képzőművészeti gyűjteményben fellelhető festményekből, műtárgyakból kiindulva kalandozhatnak a természettudományok világába. Játékos feladatokon keresztül olyan fizikai jelenségekre kaphatnak választ a művészeti alkotások segítségével, mint a fény, a hullám és a színkeverés. Egy-egy témát alkotó, kézműves tevékenység zár le. A foglalkozások során megjelenő témák és felhasznált művek: A fény – Faragó Géza: Tungsram plakát terv (1912); A színek – Poór Bertalan: Csendélet (1907). Benczúr Gyula festőpalettája; A hullám – Egry József: Halászok (1940 körül); Farkas István: Hullámok II. (1930 körül).

Képünkön a Kishattyúk tava című előadás. Fotó: Rákossy Péter