A MADI nemzetközi művészeti mozgalom immár 77 éve tart. Február 24-től több budapesti helyszínen kiállítások, előadások és családi programok engednek betekintést ebbe a játékos és absztrakt világba.

A MADI némelyek szerint a mozgás (movimiento), absztrakció (abstracción), dimenzió (dimensión) és invenció (invención) szavakból alkotott betűszó, mások úgy vélik, az irányzat egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin nevének betűiből ered. A MADI nemzetközi művészeti mozgalom 1946-ban indult Buenos Airesben, itt folyt le az első korszaka, a második az ötvenes évektől Párizsban és Nyugat-Európában zajlott, míg a harmadik, a kibontakozás ciklusa a kilencvenes évek elején, a közép-kelet-európai események beindulásával kezdődött és hatással volt az egész világra. „Azért kellett létrejönnie a MADI-formának, hogy a festészet felületét, amely évszázadokon át be volt zárva a keretbe, kiszabadítsa onnan” – mondta Carmelo Arden Quin, a mozgalom egyik alapítója.

Ebben az időszakban 16 ország mintegy 150 művészének felajánlásával létrejött a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A Cervantes Intézet MADI Univerzum 77 című kiállítására ebből a kollekcióból válogattak. A megnyitó kísérőprogramja a MADI nemzetközi művészeti mozgalom egyik alapítójáról, Carmelo Arden Quinről szóló portréfilm, amely a 20. század művészettörténeti mozgalmait az alkotó személyén keresztül mutatja be. A filmben Arden Quin beszél latin-amerikai avantgárd mesteréről, Joaquín Torres Garcíáról is, aki 1930-ban Párizsban a „Cercle et Carré” művészeti mozgalom és folyóirat egyik megalapítója volt.


63f35d81992359c781e37a5c.jpg
A MADI-univerzum

Február 24-én a MADI és az irodalom – kereteken innen és túl címmel dr. Kutasy Mercédesz művészettörténész és filológus, az ELTE egyetemi docense tart előadást, amelyben szó esik a MADI keletkezésének körülményeiről, az ezt övező esztétikai vitákról és Arden Quin magyarul eddig nem olvasható költészetéről. Február 25-én a legkisebbek is elmerülhetnek a MADI-univerzumban: a családi délutánon a Saxon Szász János által feltalált geometrikus játékot, a Poliuniverzumot, valamint a PUSE oktatási módszertan ismerhetik meg az érdeklődők.  A programsorozat kiemelt eseménye még a IV. miniMADImax – A MADI hatása a geometrikus művészetre című, március 2. és április 30. között látogatható nemzetközi kiállítás a Saxon Art Galériában.

Nyitókép forrása: Cervantes Intézet