A 8. Primanima négy napján több mint 100 rövidfilmet és három egész estés alkotást mutattak be, melyekről számos szakmai zsűri és a közönség is szavazhatott. A Primanima idei nemzetközi zsűrije a nagydíját a cseh Barbora Halířová FAMU-n készült diplomafilmjének, a Bújócskának adta. A sodró lendületű kisfilmben a gyerekek játéka egy egész emberöltőt felölelő, metafizikai történetté áll össze.

Bújócska

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat Horesnyi Máté Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című vizsgafilmje kapta, amely a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült. A fekete-fehér, abszurd jelenetekből álló, a mindennapok értelmét kereső animáció főhajtás Jacques Tati előtt. A George Pal-díjat, melyet az NMHH Médiatanácsa 500 ezer forinttal támogatott, idén először kapta METU-hallgató.

A versenyprogram egyetlen japán alkotása, Ryotaro Miyajima Kastély című, fekete tussal festett produkciója nyerte a legjobb elsőfilm díját, melyben egy teaszoba kap új értelmet a harcos szerzetesek számára. A zsűri a legjobb diplomafilmnek a cseh Daria Kashcheeva Lány című, FAMU-n készült bábanimációját választotta, melyben egy kislány szemszögéből látjuk az apa–lánya kapcsolat törékenységét. A belga Georis Mathieu Alfred Fauchet című abszurd animációja lett a legjobb diákfilm. A bizarr atmoszférájú történetben egy napi rutinba belefeledkező férfi önnön másolatai népesítik be életének tereit.

Lány

A háromtagú nemzetközi zsűri tagjai idén is különdíjjal jutalmazták a kedvenceiket. Milen Alempijevic a Sh_t Happens című, cseh–szlovák–francia koprodukcióban készült rövidfilmet választotta, Lucija Mrzljak kedvencében, a koreai Jung Hyun Kimnek a Tallinni Észt Művészeti Egyetemen készült Édes verejték című zsírkréta animációjában egy kisgyerek szerez tudomást szülei szexuális életéről. Maria Steinmetz a svájci Cécile Brun Elengedni című, személyes ihletésű alkotását választotta, mely egy szeretett személy elvesztését dolgozza fel, miközben keveri a klasszikus és kísérleti animációs formákat.

Sh_t Happens

A Primanimán hetedik éve kap kiemelt szerepet a hangi munka elismerése. A zsűri a cseh Daria Kashcheeva Lány című filmjét díjazta hangképének részletgazdagsága, tudatos minimalizmusa és példaértékű hangi keverése miatt, valamint külön elismerésben részesítette Gyulai Panni Broken Things és Karina Specht Szögletes kerék című munkáit.

A gyermekfilmes versenyprogram szakmai zsűrijének tagjai Rémi Durin A nagy farkas és a kis farkas című animációját választotta a legjobb gyerekfilmnek az üdítő, magával ragadó humora miatt.

A közönség körében legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Andrasev Nadja Szimbiózis című animációja kapta, melyben egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után, ám ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság.

A legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat Kelen Bálint vámpír- és vérfarkastanoncok mindennapjait bemutató Draco, a borzasztó című kisfilmje nyerte. A legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm az angol NFTS-en készült Hőhullám című film lett a görög Fokion Xenos rendezésében. A közönség körében legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm David Stumpf és Michaela Mihályi Sh_t Happens című kisfilmje lett.

A győztesek teljes listája ezen a linken érhető el.

Kiemelt kép: Gyulai Panni – Broken Things