Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőtől újabb hét évre Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost nevezte ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatójává.

D_MTZ20211111010_16.jpg
Cseh Gergő Bendegúz igazgató beszédet mond az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBLT) első, Állambiztonsági iratok és történetek című kiállításának megnyitóján a levéltár fővárosi épületében 2021. november 11-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Szecsey István hozzátette, a jelöltet az előzetes meghallgatások során a szakmai bírálóbizottság, illetve az Országgyűlés kulturális bizottsága és nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta.

Cseh Gergő Bendegúz 1998 óta dolgozik a levéltárban, amelynek 2017 óta főigazgatója. Vezetése időszakában az ÁBTL hatásköre kibővült: már nemcsak a szocialista korszak államvédelmi, állambiztonsági iratainak kezelésére, de az 1990 utáni nemzetbiztonsági iratok majdani átvételére, illetve a jelenlegi szolgálatok iratkezelésének levéltári felügyeletére is felhatalmazást kapott. Ezáltal Közép-Európában egyedül itt jött létre olyan speciális titkosszolgálati levéltár, amely az információs kárpótlás hagyományos feladatainak elvégzése mellett a jelenleg működő nemzetbiztonsági szolgálatok iratkezelése felett is ellátja a levéltári felügyeletet.

Cseh Gergő Bendegúz szakmai programjának eredményeként ma már mind a tudományos, mind az állampolgári kutatásra lehetőség nyílik az interneten keresztül is, a regisztrációtól az adatszolgáltatásig. Szintén e stratégia alapján bővültek a levéltár kutatási, közművelődési és oktatási programjai, illetve történt meg a sok okból hiányos állambiztonsági iratanyag pótlása és gyarapítása külföldi archívumok, hazai levéltárak, valamint magánirat-hagyatékok feltárása és forrásaik hasznosítása révén.

Cseh Gergő Bendegúz idén márciusban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést.