Az idén negyedik alkalommal megvalósuló fesztivál a cseh kritika által 2018 legjobb előadásának választott darabbal, a prágai Divadlo pod Palmovkou produkciójával indul november 8-án. Shakespeare Szeget szeggel című művét a neves lengyel rendező, Jan Klata állította színpadra.

Szeget szeggel
Fotó: Martin Špelda

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója, a fesztivál alapítója az előadásról elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy Klata Csehországban rendezett. Shakespeare feldolgozása provokatív és kritikus, groteszk képekben mutatja be azokat az emberi lényeket, akik számára a gonoszság, a korrupció és a konformizmus a legtermészetesebb dolog a világon.

Szeget szeggel
Fotó: Martin Špelda

A másik produkció, amelyet a Katona József Színház nagyszínpadán mutatnak be, Stefano Massini olasz szerző több díjat elnyert, Dinasztia című darabjának adaptációja, Michal Docekal rendezése. A brnói Divadlo Husa na provázku előadása november 10-én látható. A trilógia a 2008-as válságra adott reakcióként született meg, és a Lehman család történetét meséli el. A terjedelmes drámát számos nyelvre lefordították, de szinte sehol nem játszották a teljes darabot. A Docekal-féle változat háromórás, de a hossza ellenére is lélegzetelállító, friss, vizuálisan és zeneileg attraktív előadás.

Dinasztia
Fotó: Jakub Jíra

A fesztiválon a Katona József Színház társulatának tagjai elevenítenek meg két kortárs szöveget Dankó István rendezésében a Sufniban november 9-én.

Jirí Havelka cseh szerző és rendező a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta az Elitek című darabot, amelyet felolvasószínházi formában mutatnak be a fesztiválon. Az ellentmondásos művet Jirí Havelka 2017-ben rendezte meg az első számú szlovákiai színpadon, ahol napjainkban is a repertoár része. Az Előttünk a múlt alcímet viselő darab érvényes az egykori szovjet blokk minden országában, a korábbi ügynökök és a rezsimet kiszolgálók napjaink politikai és gazdasági vezetőiként való újjászületése olyan téma, amely minden országban egyformán rezonál. Lucie Orbók kiemelte: különösen most, amikor a vasfüggöny lehullásának 30. évfordulójára emlékezünk, a Havelka darabjához hasonló művek figyelmeztetnek rá, hogy a szabadság nem magától értetődő dolog.

Dinasztia
Fotó: Jakub Jíra

A másik darab, David Kosták A szívnek rács mögött a helye című drámája a társadalmi felelősség kérdését vizsgálja.

A cseh előadásokat magyar és angol felirattal mutatják be.

A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a prágai Művészeti Intézet – Színházi Intézet, a budapesti Cseh Centrum és a Divadlo Unlimited egyesület támogatásával jött létre.

Nyitókép: Dinasztia, fotó: Jakub Jíra