Mit érdemes tudni a Cseh Tamás Archívum megalakulásának történetéről?

A Cseh Tamás Archívum immáron közel másfél évtizede sikeresen működik. A gyűjtemény gondozását annak idején még magával Cseh Tamással kezdtük meg, amikor a Századunk című sorozatot készítettük. Az archívum létrehozása a digitalizálással indult, ugyanis a koncertekről számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult útjára az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése mostantól a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. /MANK/ kezébe kerül.

Miért született meg ez a döntés?

Nagyon fontos szempont volt az, hogy a hagyaték biztonságban feldolgozva úgy kerüljön megőrzésre, hogy méltó legyen Cseh Tamás lenyűgöző és egyedi életművéhez. A célunk az, hogy az archívum anyagai egy korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára.

CSTP_archivum
A Századunk felvételén

Hol tekinthetjük majd meg az archívum gyűjteményét?

Az érdeklődőket a jövőben rendszeresen megszervezett nyílt napok keretén belül várjuk. Eddig bármilyen nehéz helyzetben is voltunk, január 22-én, a magyar kultúra napján és egyben Cseh Tamás születésnapján mindig rendeztünk egy ilyen napot, most azonban ezt sokkal nyugodtabb szívvel tesszük, hogy egy hosszú távú együttműködéssel mellénk álltak.

Mik az állomány legkülönlegesebb darabjai, amelyeket feltétlenül érdemes lesz megnéznünk?

A gyűjtemény egyben Bereményi Géza alkotásainak is a tárháza, amely a teljes életútról számos meglepetést tartalmaz. Ők ?70-ben találkoztak, és a Cseh Tamás dalkultusz is lényegében onnantól datálódik, de már a ?60-as években is nagyon termékeny zeneszerző volt. Ebből a korszakból rossz minőségű felvételeink vannak csak, amelyeket most rekonstruálunk, például a nevezetes Ócska cipő című dalt. Cseh Tamás mindent felénekelt a korabeli magnetofonokra, a jogtulajdonosoktól, a családtól pedig megkaptuk ezeket a felvételeket. Így azt a történetiséget tudjuk prezentálni, ami lehetővé tette a feltárásokat. Ezekből a vele együtt fellépő autentikus kortársakat sem hagyjuk ki, elég csak Márta Istvánra, Novák Jánosra vagy Másik Jánosra gondolnunk. Olyan estéket szervezünk, ahova a felvételek mellett az egykori társakat is meginvitáljuk, hogy a tiszta források által közösen idézzük fel Cseh Tamás mintaadó személyiségét.

Bizonyára mindig előkerül valami, amin lehetne munkálkodni. Hogy bukkannak folyton új dolgokra?

Nagyon szép pillanat, amikor egy-egy régi felvétellel kopogtatnak be hozzánk. A felajánlók is örömmel látják, amikor digitalizálva visszakapják kincseiket. Természetesen, ha valaki ajándékoz, később neki is adunk egy tiszteletpéldányt. A legtöbb esetben egykori kultúrház igazgatók, közönségszervezők keresnek meg bennünket. Az ő birtokukban lévő amatőr felvételek a legnagyobb értékek, amiket ha most nem gyűjtünk össze, talán sosem kerülnek elő. Ezúton is hálásan köszönjük, akik megnézik otthon a ládafiákat, a szekrényalját, a könyvespolcokat és gondolnak ránk. Fantasztikus rejtőzködő felvételek kerültek elő nem régen például Békéscsabáról és Keszthelyről. Olyan anyagok ezek, amelyeken Cseh Tamás szeretett közönségével sokkal felszabadultabb hangulatban látható, hallható mint például egy hanglemezstúdióban. Remélhetőleg hamarosan egy induló honlap segítségével még több emberhez elérhet a gyűjtemény.

Ezáltal a fiatalok felé is nyithatnának.

Így van. Kéziratok, szerződések, fényképek és kortárs visszaemlékezések útján kaphatunk tanúságot az alkotás folyamatáról. Például megtekinthetik az eredeti dalszövegek formálódásának útját is, amely által a folyamat most tapintható válik.

Az archívum gondozása mellett jelenleg mivel foglalkozik?

Életútinterjúkat készítek, hasonlókat, amelyeket korábban még a Századunk idején kezdtem el. A beszélgetőtársaim pedig olyan emberek, akik találkoztak Cseh Tamással, netán élete egy korszakában végigkísérték őt, de az egész életük érdekel, nemcsak ezek a mozzanatok. Egy különleges merítésnek találom ennek a generációnak a bemutatását. Emellett a Budavári Palota tündöklését és hanyatlását is megélt személyekkel készítek interjúkat. Most éppen egy olyan hölggyel, aki a forradalom idején mentőtanúként nevezetes. Fontosnak érzem, hogy a következő nemzedék tudja, milyen fantasztikus emberek is éltek a XX. században. Remélem, eljön az idő, amikor az aktuális celebek mellett a szemtanúk, a történeti szereplők is több megnyilatkozási lehetőséget kaphatnak.