Legemlékezetesebb alakításainak felidézésével tiszteleg a Filmio a február 17-én születésnapos Cserhalmi György előtt.

Három, Cserhalmi György főszereplésével készült kiváló alkotás tekinthető meg ingyenesen mától a Filmión. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész és érdemes művész a huszadik századi színház- és filmkultúra egyik legmeghatározóbb alakja, neve felejthetetlen alakításokkal forrt össze.

A Dögkeselyű András Ferenc kultikus bűnügyi filmje egy kiábrándult taxisofőrről, akit kirabolnak munka közben. A férfi, miután a rendőrség nem hajlandó érdemi lépéseket tenni az ügyben, maga ered a csalók nyomába. Az 1982-es alkotás igazi különlegesség, amelyben egy, a szocialista Magyarországon játszódó történet a krimi, a thriller, az akciófilm és a film noir elemeivel keveredik. Cserhalmi György ikonikus alakítása tökéletesen megragadja az értelmiségi pályát taxizásért otthagyó antihős dilemmáit.

Az Amerikai anzix Bódy Gábor különleges filmnyelvi kísérlete emigráns negyvennyolcas magyar katonatisztekről, akik az amerikai polgárháborúban harcolnak az északiak oldalán. A filmben Cserhalmi a vakmerő Vereczkyt alakítja, aki két társával egymástól eltérő módon éli meg a szokatlan helyzetet.

A Szerelmem, Elektra Jancsó Miklós formailag legbravúrosabb és leglátványosabb alkotása, amelyben az ismert ógörög tragédia a magyar pusztán kel életre, bemutatva a szabadság és a zsarnokság örök harcát a modern ember szemszögéből.

Nyitókép: Amerikai anzix. Fotó: NFI – Filmarchívum