Október 29-én a legendás magyarpéterlaki prímásra emlékeznek, és lemezbemutatót tart a Magos.

A Prímások nyomán program olyan zenészegyéniségeknek állít emléket, akik már nem lehetnek köztünk, zenei hagyatékuk, játékmódjuk azonban fontos táptalaja immár több generáció zenészeinek, zenekarainak. A sorozat első alkalma a nemrégiben elhunyt magyarpéterlaki prímást, Csiszár Aladárt mutatja be.

A 2022 februárjában elhunyt Csiszár Aladár magyarpéterlaki pírmás nemcsak a Maros mente, hanem talán egész Erdély egyik legnagyszerűbb hegedűse volt. Az első róla készült felvétel a Gyimesben született 1965-ben, ott talált rá a huszonéves hegedűsre Kallós Zoltán. Később a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze lett, 1999-től a jobbágytelki Marosszéki Népzene és Néptánctábor hegedűtanára.

Mind a fiatalabb népi hegedűsök, mind a szakmailag már elismert népzenészek mesterüknek és példaképüknek tekintették, olyan muzsikusegyéniség volt, akit nemcsak falujában ismertek el, de európai és amerikai turnéi után az egész világon. Több lemezen hallható játéka. A Népművészet Mestere díjat 2014-ben kapta meg.

A néprajzi előadással, pódiumbeszélgetéssel gazdagított egész napos programban, október 29-én szombaton helyet kap a Magos zenekar legújabb, Ahol az ökör is bort iszik Magyarpéterlaki népzene című lemezének bemutató koncertje. A megjelent lemezzel az alkotók a Felső-Maros menti Magyarpéterlaka gazdag dallamkincsét szeretnék bemutatni, emléket állítva ezzel Csiszár Aladárnak és a híres magyarpéterlaki zenészeknek. A személyes élmények, valamint a gazdag zenei gyűjtések segítségével igyekeznek minél hitelesebb képet adni a magyarpéterlaki magyar, román és cigány népzene páratlanságáról. A lemezbemutatót táncházi mulatság követi.

Nyitókép: Fonó/Hutter Katalin