DSC_3333_Copy

?Magyarország gazdag magas rangú művészeti fesztiválokban, melyek közül kiemelt szerep jut a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF). Ennek programjába integrálódott 2014-ben Vidnyánszky Attila igazgató úr kezdeményezésére a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, azaz a MITEM? ? mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón. Az eredeti elképzelések szerint kétévente rendezték volna meg, de az első találkozás sikere azt mutatta: nagy igény van arra, hogy évente legyen MITEM. Hozzátette: a 2014 és 2017 közötti időszakra rögzített támogatás után újabb három évre biztosítani kívánják a forrást ? az erről szóló kormányelőterjesztés már elkészült.

Hoppál Péter megjegyezte: a 2015-ös adatok szerint 330 társulat 26 473 előadást tartott Magyarországon, a színházlátogatók száma pedig megduplázódott, hiszen 4,5 millióról 6,7 millióra emelkedett 2010 és 2015 között.

?Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hazai színházművészet irányai a nemzetközi trendben a legmagasabb szinten jegyzettek? ? hangsúlyozta az államtitkár.

 

DSC_3391_Copy

Vidnyánszky Attila, MITEM-et szervező Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: megnyugtató az a biztonság, amelyet a kulturális kormányzat kiszámítható támogatása jelent. Mint mondta: a MITEM mára felkerült a világ fesztiváltérképére, a most áprilisban megrendezendő találkozó pedig a ?mesterek fesztiválja? lesz, hiszen számos neves, a színházi világban ismert alkotó érkezik idén a Nemzeti Színházba. Az előadások közül kiemelte a Silviu Purcărete rendezésben bemutatkozó Faust címűt, melyet ? a monumentalitására való tekintettel ? a Magyar Állami Operaház új játszóhelyén, az Eiffel Csarnokban láthatnak a nézők.

A jegyárakról szólva elmondta, hogy nem fogják emelni azokat, és ismét lesz diákkedvezmény, amelynek köszönhetően a tanulók 900 forintért tekinthetnek meg előadásokat. Jönnek határon túli társulatok is: a marosvásárhelyi és a szatmárnémeti színház előadásai szerepelnek majd a MITEM keretében a Nemzeti színpadán.

Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet a MITEM társprogramjára, amely Helmut Stürmer díszlettervező ? aki a Fasut-előadás díszletét is megálmodta ? kiállítása lesz a Zikkuratban, emellett tartanak mesterkurzusokat és szakmai programokat is.

 

DSC_3411_Copy
Kulcsár Edit dramaturg ismerteti a program egy részét

Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja, a MITEM főszervezője elsőként a Silviu Purcărete rendezte Faust-előadást említette, melyet a mester eredetileg ipari csarnokba álmodott meg, hiszen mindig nagy formákban gondolkodik ? mesélte Kulcsár Edit. A lengyel Krystian Lupa Irtás / Holzfällen című rendezése kapcsán elmondta, hogy igen intenzív színészi munkát kíván meg a darab: a végletekig precíz, ugyanakkor óriási szabadságot is ad a színészeknek. ?Az előadás új színpadi valóságot teremt? ? tette hozzá a dramaturg. Az elsősorban színészként ismert lengyel rendező, Andrzej Seweryn, a varsói Lengyel Színház igazgatója a Shakespeare Forever! című darabbal érkezik a Nemzeti Színházba, melynek különlegessége, hogy párbeszédet kezdeményez a közönséggel Shakespeare-ről és a világról az angol író művein keresztül.

 

Kozma András dramaturg beszélt a moszkvai Vahtangov Állami Színház társulatának Jevgenyij Anyegin című előadásáról, amelyet a rendező, Rimas Tuminas ?álomszerű látomásokba csomagolt?.

A Sztanyiszlavszkij által alapított Moszkvai Művész Színház (MHAT) tavaly végzett diákjaiból hozta létre osztályvezető tanáruk, Viktor Rizsakov világhírű rendező az orosz színházi élet egyik legfiatalabb társulatát, a 9. Stúdiót, vagyis a Júliusegyüttest. Az ő, Fro című vizsgaelőadásukat hozzák most el hozzánk, mely egy törékeny, álmodozó lány történetét meséli el.

DSC_3414_Copy

Az orosz blokkhoz tartozik még a Bűn és bűnhődés című, öt és fél órás darab, melyet a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház előadásában láthat a közönség, Vidnyánszky Attila rendezésében. A produkció az oroszországi színházi élet 2016/2017-es évadának egyik kiemelkedő alkotása.

Igazi kuriózum, hogy egy tatár színház is ellátogat a MITEM-re: a teátrum az Asik Kerib című előadást viszi színre a Nemzeti színpadán. A példázat egy vándorköltő életét dolgozza fel, akinek gyönyörű hangján kívül semmije sincsen.

Érkezik a Fekete tej is a Rigai Új Színház prezentálásában, amely a lett nemzeti karaktert igyekszik megkeresni. A hitelesség érdekében a rendező, Alvis Hermanis és társulata lett falvakba látogatott el, ahol történeteket gyűjtöttek. A litván Meno Fortas Színház Az éhezőművész című előadása pedig Franz Kafka utolsó elbeszélését dolgozza fel.

 

Henrik Ibsen Hedda Gabler című művének színpadi adaptációjával jön a Stockholmi Királyi Színház Budapestre ? a teátrum igazgatója, Eirik Stub? Skype-on jelentkezett be a sajtótájékoztatón. Elmondta: az előadásban mindössze egy színésznő van a színpadon, három norvég színész pedig a mű eredeti szövegét olvassa, akiket csupán videón keresztül látunk. Az igazgató rendezőként is szerepel a fesztiválon: Amerikai Elektra című rendezését az oslói Norvég Színház mutatja be. Noha a mű az amerikai polgárháború idejében játszódik, ők a mai környezetre adaptálták: musical született belőle, melyben végig egy dzsessztrió zenél a színpad közepén. Eirik Stub? azt is elmesélte, hogy már többször járt Magyarországon: először a ?90-es években még diákként dolgozott együtt Zsámbéki Gábor rendezővel, majd két darabot is elhozott hozzánk, köztük a Hedda Gabler norvég változatát, mely a Katona József Színházban vendégszerepelt.

DSC_3452_Copy
Szűcs Nelli színművésznő mesél a Nemzeti Színház MITEM-es előadásairól

Eugenio Barba két rendezését ( és Ave Maria) is elhozza a holstebrói Odin Színházból, az olaszországi Teatro Tascabile di Bergamo a Keringő és a Rosso Angelico ? Egy éteri utazó tánca című produkciókkal lép fel Budapesten, a Macedón Nemzeti Színház pedig Az élet szép című előadást hozza el hazánkba.

Bartis Attila A nyugalom című regényének színpadi adaptációját ? melyet Radu Afrim rendezett ? a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatja be a fesztiválon, Visky András Pornó című monodrámája pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában lesz látható. A darabról Kulcsár Edit elmondta: a Pornó fiktív fedőnév, az előadás pedig a rendezőről született összes titkosszolgálati iratot teszi nyilvánossá.

 

Szűcs Nelli és Fehér Tibor színművészek a MITEM-en előadandó darabokról meséltek: a Nemzeti Színház A krokodilus című darabjáról, melyet Valerij Fokin rendezett, a III. Richárdról, melynek rendezője ifj. Vidnyánszky Attila, fordítója Vecsei Miklós, a Részegekről, melyet Viktor Rizsakov rendezett, és amely megmutatja: hogyan is kellene élnünk a mai világban, valamint a Cyrano de Bergerac című előadásról, mely tele van szenvedéllyel ? Fehér Tibor elmondása szerint ?, ?Cyranónak nincs nagy orra, a főhős szerelmét, Roxane-t pedig öt színésznő alakítja?, akik egyszerre is színpadra lépnek. Szűcs Nelli kiemelte: ?ezek a darabok rávilágítanak arra, hogy hol tart ma a Nemzeti Színház?.

 

DSC_3473_Copy
Fehér Tibor színművész

A MITEM részletes programja a www.mitem.hu honlapon található.

Szíjjártó Anita

Fotók: Csákvári Zsigmond