Rodics Eszter, a Csók István Emlékév főszervezője elmondta: azért lett Balatonfüred az egyik állomása a vándorkiállításnak, mert Csók István rajongott a tóért, amely több képének is ihletforrása lett. Emlékeztetett mindenkit, hogy a festő születésének 150. évfordulóját ünneplő emlékév keretében ősszel a képzőművészeti egyetemen nyílik tárlat a hallgatók Csók-újraértelmezéseiből, Cecén, a családi kúriában pedig állandó kiállítást nyitnak meg.

Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere a megnyitón felelevenítette, hogy már harmadik alkalommal rendeznek a településen emlékkiállítást, hiszen az Ybl- és a Gárdonyi-emlékév kapcsán is voltak itt programok. ?Aki szerette a három évvel ezelőtti Csók István életmű-kiállítást a Vaszary Galériában, azoknak ezt a tárlatot is szívből ajánlom? ? mondta.

Csók István szellemét a festő rokona, Csók Sándor idézte meg érdekes beszámolóival, anekdotáival. Elmesélte, hogy a művész nagy társasági ember volt, mindig találkozott hírességekkel, amikor nála járt. A hallgatóság azt is megtudta, hogy Csók István a városligeti műjégpályán szeretett korcsolyázni, rengeteget érdekes története volt, és hetente hatalmas vendégsereget fogadott a házában. Csók Sándor az emlékezést Ady Endre Megcsókolom Csók-kisasszonyt című versével zárta, amelyet, mint kiderült, Ady Csók istvánnak dedikált.

Fotó: Papp Eszter