fbpx

Csontváry egyike az emberiség nagy megvalósítóinak

A magányos cédrus ? Csontváry géniusza kiállítás július 6-i sajtómegnyitóján L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte a megjelenteket. ?A kiállítás nem jöhetett volna létre, hogy ha azok az önzetlen magántulajdonosok, gyűjtők, valamint állami és önkormányzati intézmények, akiknek a birtokában Csontváry-képek vannak, nem segítették volna a munkánkat.? Kiemelte a Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum hozzájárulását a sok évtized után létrejövő legteljesebb Csontváry-tárlathoz, amely mind a szakmát, mind a minél szélesebb körű közönséget szeretné megszólítani.

Csontvary

Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas képzőművész, a Nemzet Művésze elsősorban a szakmához szólt, mikor azt magyarázta, miért csak későn, a festő halála után lett egyre népszerűbb és népszerűbb Csontváry: ?Talán éppen azért van így, mert nem lett kanonizált művész. Nem arról van szó, hogy ne nyűgözné le nézőit, de arról igen, hogy stílusát, műveinek formálási módját elfogadni sokaknak nehéz, besorolni pedig lehetetlen. Nem tudunk belenyugodni, hogy közülünk, egy elődünknek, egy valakinek sikerült messze előre túldobni mindnyájunkat.? Csontváryt az emberiség egyik nagy megvalósítójának nevezte, akinek élettörténetében, tanulmányaiban és pályafutásában kereste művészetének kiemelkedésének okát. ?Azért érezzük időben is közel önmagunkhoz, mert nem illeszkedett, nem használta fel önmagát és egyedülálló adottságait felesleges teljesítmények forszírozására.?

Csontvary

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora zárta a beszédek sorát, aki röviden áttekintette az eddigi meg nem valósult, átfogó Csontváry-tárlatokra vonatkozó terveket, ezzel is rávilágítva A magányos cédrus ? Csontváry géniusza jelentőségére magyar művészettörténetben. ?Csontváry meghiúsult kiállításainak listája hosszabb és impozánsabb, mint a megvalósult tárlatoké?. Szeretném, ha tudnák, hogy ez a tárlat ugyanerre a sorsra jutott volna, mint a hasonló kezdeményezések mindegyike, ha nem áll az ügy mellé L. Simon László. Ő volt az, aki nem engedte, hogy ez a kiállítás csupán ábránd maradjon.?

Csontvary

A beszédeket követően a sajtó munkatársai megtekinthették A magányos cédrus ? Csontváry géniusza tárlatot, amelyet július 7-től egészen december 31-ig lehet látogatni a volt Honvéd Főparancsnokság épületében.

Fotó: Csákvári Zsigmond

 

A rovat további cikkei