fbpx

Csontváry: Picasso elismerte, idehaza kigúnyolták

Patikusból lett a Napút festője. Picasso és Chagall csodálta művészetét, magyar kortársai viszont nem értették, és csak halála után fedezték fel jelentőségét. Ő a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar. Podcastajánló.

Csontváry festészete páratlan jelenség a magyar művészettörténetben. Vajon mi rejtőzik a Magányos cédrus festőjének legendája mögött? Vendégünk: Menyhárt László kritikus, művészeti író, a Csontváry-rejtvény című monográfia szerzője.

Ha az örökösein múlik, Csontváry képei fuvarosok kocsiponyvájaként végzik. Beszélgetőpartnerünk: Gerlóczy Gábor, a Csontváry-hagyaték gondozója, a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület elnöke.

Hosszú évekig tanulmányozta Csontváry személyiségét az írásain és kéziratain keresztül W. Barna Erika Magyar Arany Érdemkeresztel kitüntetett kézíráskutató, grafológus szakértő. Őrült vagy korát meghaladó reformer volt a Napút festője?

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

A rovat további cikkei