A Várkert Irodalom Aposztróf estjeinek szezonkezdése szeptember 16-án a XX. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének bemutatásával indul.

A beszélgetős, zenés-irodalmi előadás középpontjába Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszéíró, prózaíró kerül. Az est két részében kortársakkal és irodalmár barátokkal beszélget Juhász Anna Csoóri Sándor életművéről, megidézve a Párbeszéd sötétben című előadást, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színművész alkotótársaival hozott létre.

Csoóri pályája 1953-ban indul, s Görömbei András szerint „költőként az a legnagyobb irodalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlenül egyéni színnel vitte tovább költészetünknek azt a fő vonulatát, melyet elődei és kortársai Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig megteremtettek”.

Milyen a Csoóri-vers? Miképp jelenik meg munkásságában a népköltészeti és a történelmi hagyomány, s hogyan olvassuk esszéit? Miképp lehet ezt a páratlan életművet a legfiatalabb generációhoz közel hozni? Az est két részében kortársakkal és irodalmár barátokkal hallhatunk beszélgetést Csoóri Sándor életművéről, emellett megidézik a Párbeszéd sötétben című előadást, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színművész az alkotótársaival hozott létre, vallva: „Az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad igazi hiánycikk vagy inkább értékrés az életünkben.”