fbpx

Csütörtökön kerül a mozikba a cseh filmgyártás történetének legdrágább produkciója

Csaknem félmilliárd koronából (mintegy 7,7 milliárd forint), nemzetközi koprodukcióban készült az eddigi legdrágább cseh film. A 15. századi huszita harcosról szóló, Jan Zsizska című, Petr Jakl által rendezett alkotás csütörtökön kerül a cseh mozikba.

A cseh filmgyártás történetének legdrágább produkciójának Prágában tartott nemzetközi premierjén a rendező elmondta, hogy a Jan Zsizskát elsősorban cseh filmnek tartja, és a cseh közönség számára készítette. A külföldi vetítésekkel kapcsolatban azt mondta, szeretné, ha a közönség úgy menne ki a moziból, hogy részese lehetett a cseh történelem egy nagyszerű történetének.

Zsizska szerepét Petr Jakl rendező Ben Foster amerikai színészre bízta, Bores főúrt a kétszeres Oscar-díjas brit Michael Caine alakítja. Bores kitalált személy, a gyenge és adósságokkal küszködő IV. Vencel király tanácsadója.

A további főszerepekben a német Til Schweiger, a brit Matthew Goode és az angol származású ausztrál színésznő, Sophie Lowe tűnik fel. A színészek többsége a prágai premieren is részt vett, míg a 89 éves Caine videón küldött üdvözletet a közönségnek.

 Jakl kiemelte, hogy nem életrajzi filmet akart forgatni Zsizskáról, hanem a korszak hangulatát szerette volna megmutatni, egyben fontos volt számára Zsizska személyes története. A film 1402-ben játszódik.

„A nő mindig hatással van a férfira, mindegy, hogy jó vagy rossz értelemben. A kezdetektől fogva azt mondtam magamnak, hogy egy nőnek kell állnia a háttérben” – hangsúlyozta a rendező, aki úgy ajánlotta a huszita parancsnok történetét, hogy az minden szabadságharcoshoz szól. Hozzátette, hogy az ukrajnai háborús konfliktus fényében a film egy másik dimenziót is kapott.

Nyitókép: Ben Foster és Michael Caine a Jan Zsizska című filmben. Fotó: Stanislav Honzik

A rovat további cikkei