A fesztivált a korábbi évekhez hasonlóan idén is Százhalombattán, Tökölön és Szigetszentmiklóson rendezik meg, azonban a járványhelyzet miatt ebben az évben a három település külön alakította ki saját programjait.

A fesztivál augusztus 21-ig tartó százhalombattai programjai a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház szervezésében valósulnak meg.

A Magyar Kincsestár című rendezvény központi témája az ünnep, a lakodalmak és az azokhoz kapcsolódó szokások bemutatása.

Az Ásó, kapa, nagyharang – Menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadásban a Forrás Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes, a Debreceni Népi Együttes, a Bartina Néptáncegyüttes és az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes mintegy 200 felnőtt táncosa, továbbá csaknem száz gyermektáncos lép színpadra.

A fesztivál fellépői között lesz a Csík Zenekar, a Romengo és Lakatos Mónika, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Palya Bea, de szerepel az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza is.

A családi és gyermekprogramok idén a hungarikumokra épülnek:

a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal és a kalocsai pingáló asszonyokkal. Fekete Dávid Vitéz László bábelőadása és Paár Julcsi mesekoncertje is várja a családokat.

A fesztivál kiállításai is a menyegző témájához kapcsolódnak: Németh Hajnal Auróra népi iparművész esküvői ruháiból és az Iharos Népművészeti Egyesület alkotóinak nászajándéknak való tárgyaiból rendeznek tárlatot.

A programban kiemelt helyet kap a 30 éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a szintén 30 éves Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Egyesület is.

Tökölön augusztus 18. és 22. között várják a közönséget.

Fellép Berecz András énekes, mesemondó, Magyar táncképek címmel a Duna Művészegyüttes, az Alma Zenekar, a Garabonciás Együttes, a Kaláka Együttes, a Vizin Zenekar, valamint Herczku Ági és a Banda.

Magyar táncképek

Látható lesz az Isaszegi Csata Táncgyüttes műsora, továbbá Nemzetiségi gála címmel Pest megyei nemzetiségi együttesek is bemutatkoznak. A fesztiválon 50 év – barátságban címmel mutatják be a Milomir Petrovic Néptáncegyüttes, a Paja Zaric Néptáncegyüttes és a Tököli Délszláv Néptánc Együttes műsorát.

A szigetszentmiklósi program augusztus 12-től 20-ig tart.

A kilenc nap alatt kertmozival, bolgár–német esttel, flamenco táncelőadással, a Matyó Táncegyüttes műsorával és a Folkbeat zenekar koncertjével is várják a közönséget.

Magyar gála címmel a Napraforgók Néptáncegyüttes, a Kéve Néptáncegyüttes és a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes lép színpadra. Fellép a Csík Zenekar, és látható lesz a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című előadása is. Augusztus 20-án a Budapest Jazz Orchestra koncertje zárja Szigetszentmiklóson a programok sorát.

A százhalombattai programról a www.summerfestbatta.hu, a tököliről a summerfest.tokol.hu, a szigetszentmiklósiról pedig a summerfest.szigetszentmiklos.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A nyitóképen a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című előadása.