fbpx

Csütörtökön kezdődik a 8. Savaria Filmszemle Szombathelyen

Csütörtök délután a legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével kezdődik Szombathelyen a 8. Savaria Filmszemle, amelyhez péntektől kétnapos szakmai konferencia is társul.

Idén száz film érkezett a hazai és a Kárpát-medencében élő, a magyar kultúra értékei iránt elkötelezett alkotóktól – közölte Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, a Savaria Filmakadémia egyesület elnöke, a Göcsej Filmszemle és a Savaria Filmszemle alapítója.

Hozzáfűzte: változik a Savaria Filmszemle szerkezete, a Magyar Művészeti Akadémia tagozataihoz igazítva hirdették meg a kategóriákat. Triennálészerűen rendezik meg az eseményt, idén fotó- és filmművészet, irodalom, valamint színházművészet lehetett a téma, a következő években pedig az építészet, a formatervezés, a képzőművészet, a zene és a népművészet is a középpontba kerülhet.

Pénteken délelőtt kétnapos szakmai tanácskozás kezdődik, amely a Kárpát-medence egykori és mai filmszemléit elemzi. A konferencia előadói között szerepel Fülöp József animációs filmrendező, a MOME rektora, Kollarik Tamás producer, rendező, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alapítója is.

Nyitókép: 8. Savaria Filmszemle. Fotó: Unsplash/Jake Hills

A rovat további cikkei