Október 20-án, csütörtökön mutatja be az Egri csillagok című előadást a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az MVM Dome-ban.

A nagyszabású produkciót Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója rendezésében láthatja a közönség. A 2018-ban bemutatott előadásból a minden eddiginél hatalmasabb térben egy új produkció készül.

A bemutató időpontja közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához, az előadás az 1922. október 30-án elhunyt író emléke előtt is tiszteleg.

Az MVM Dome-ban a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal és a Székely László tervezésében készült új díszletek között mutatják be a produkciót. Az összesen 13 500 fémlemezkével borított díszletelemekkel, valamint a kellékekkel és a jelmezekkel tíz kamion érkezik az előadás helyszínére, ahol vasárnapra már a helyükön lesznek a látványelemek.

Összességében mintegy tíz kőszínházi előadás
közönsége, azaz 6359 néző fogja megtölteni a csarnokot, ahol az ülőhelyek
mellett 12 kerekesszékes helyet is kialakítanak.

Az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint ötvenszer játszották már a színház nagyszínpadán. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is feltölteni, de a koronavírus hátráltatta ezeket a terveket. A díszletek már korábban elkészültek, ám most újra kellett gondolni az egész darabot, hiszen jóval nagyobb lett a tér, amelyben a színházi változathoz képest sokkal több szereplő mozog.

A teátrum és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közötti együttműködés 2013-ban, az Egri csillagok táncdramaturgja, Zs. Vincze Zsuzsa által színpadra írt Körhintával kezdődött. Az együttesnek szintén nem ismeretlenek az ilyen volumenű produkciók. Egy ekkora térhez további táncosok bevonására is szükség van: Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese mellett az MVM Dome-ban 13 együttes és egyesület csaknem 200 táncosa lép színpadra.

A színpadi változatot Gárdonyi Géza regényéből Zalán Tibor készítette. Az előadásról további információk itt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán