Május 6–8. között a járványhelyzet miatt idén online, a Toldi Távmoziban rendezik meg immár ötödik alkalommal a Szlovén Filmnapokat.

Az esemény nyitófilmje Metod Pevec Frenk vagyok című, megrázó erejű alkotása, melyben Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, ki is volt apja valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette. A vetítés után a magyar közönség találkozhat a film egyik rendezőjével, Metod Peveccel és a Martin Scorsese-vel is forgatott női főszereplővel, Katarina Čassal.

Május 7-én, pénteken Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című alkotását vetítik. A film világpremierje a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a 2019-es Szlovén Filmfesztiválon pedig 12 díjat nyert. A második világháború után játszódó, költői szépségű filmben bemutatják azt a szomorú időszakot, amikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból. A jugoszláv–olasz határ mentén elterülő gesztenyeerdő közepén él Mario, a mogorva és zsugori asztalos, aki hamarosan felesége koporsóját lesz kénytelen elkészíteni. A folyó másik oldalán él Marta, a környék utolsó szelídgesztenye-árusa, aki arra készül, hogy örökre elhagyja ezeket a bús völgyeket, és új, jobb életre leljen az Óperenciás-tengeren túl.

Végül május 8-án, szombaton a Féltestvér című film lesz műsoron, melynek középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll. A történet két lányról szól, akik sohasem kedvelték egymást, ám végül a sors úgy hozza, hogy egy zűrös időszakban közösen bérelt lakásban kell élniük. Ahogy fokozatosan megismerik egymást, feldolgozzák a nehéz családi múltat, és a testvéri szeretet végül minden konfliktuson átsegíti őket. Damjan Kozole alkotása számos nemzetközi fesztivál – Karlovy Vary, CineFest Miskolc, Belgrád és Cleveland – versenyprogramjában szerepelt, a Szlovén Filmfesztiválon pedig Liza Marijina kapta a legjobb női főszereplőnek járó Vesna-díjat.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Nyitókép: Frenk vagyok