Április 14-én, szerdán a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központból közvetítik a Cziffra-fesztivál programját.

A fesztivál következő „utazásán” a közönség két útikalauza nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és Balázs János zongoraművész, akik minden műfajban otthonosan mozognak, legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről.

Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek,

amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy ő fogalmazza önéletrajzi könyvében – „leereszkedett az alvilágba”. Igaz, a lokálokat nemegyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „Eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást.”

A Cziffra-fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncert azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét –  gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves presszóra. A koncert élőben és díjmentesen követhető online.

Nehéz eldönteni, hogy Tompos Kátya színésznőként vagy énekesnőként sikeresebb: sokszínű tehetsége mindkét szerepben megmutatkozik, szólóénekesként és színésznőként egyaránt unikális atmoszférát teremt.

A Cziffra-fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már kiderült, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok vagy a kávéházi századfordulós slágerek. Tompos Kátya zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott már közösen, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, Goran Bregović, Borbély Mihály, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Söndörgő vagy a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra-fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének.

Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben többek között Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdival való közös estje vagy Lajkó Félixszel adott improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával most lép fel első ízben, de a tervek szerint nem utoljára, hiszen az idei nyári VeszprémFesten szintén színpadra állnak közös estjükkel.

Nyitókép: Tompos Kátya. Fotó: Jaksa Tímea