A Fritz Mihály szobrászművész által tervezett emlékérmék kibocsátására pénteken, a Cziffra ’56 emlékkoncert részeként kerül sor a Zeneakadémia nagytermében. A kibocsátott emlékérmék elsődleges szerepe, hogy felhívja a figyelmet Cziffra György munkásságára. Az ezüst- és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapja Cziffra Györgyöt ábrázolja a franciaországi Senlisben található Saint-Frambourg-kápolnában, a zongoraművész által alapított Fondation Cziffra központjának Liszt Ferenc Auditóriumában, miközben koncertet ad. Az előlapon találhatók továbbá az emlékérmék kötelező elemei: alul két egymás alatti sorban a kibocsátót megjelenítő Magyarország felirat, valamint a 7500 és a 2000 forint értékjelzés, jobb oldalon, a kápolna ábrázolásába illesztve, két egymás alatti sorban a Bp. verdejel és a 2021 verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján a zongoraművész portréja látható, amelytől jobbra, három egymás alatti sorban a Cziffra György-felirat, valamint a világhírű zongoraművész születésének és halálának évét jelölő 1921–1994 évszámok olvashatók. A hátlapon található továbbá az emlékérmét tervező Fritz Mihály szobrászművész mesterjegye.

Mindkét emlékérme átmérője 30 milliméter, szélük recézett. A 7500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, a 2000 forintos címletű színesfém változat 75 százalék réz- és 25 százalék nikkelötvözetből készült, súlyuk 12,5 gramm.

Az ezüstből készült emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém-változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Nyitókép: Magyar Nemzeti Bank