Balázs János zongoraművész és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad gálakoncertet Fuad Ibrahimov vezényletével április 26-án a budapesti Zeneakadémián a Cziffra György-emlékévben.

A koncerten Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Les Préludes című műve, valamint Rachmaninov 2. (c-moll) zongoraversenye és Prokofjev Rómeó és Júlia 2. szvitje hangzik el. 

Cziffra György pályáján kiemelkedő szerepet játszott Liszt Ferenc zenéje, az Esz-dúr zongoraverseny pedig szinte összeforrott személyével. Rachmaninov 2. zongoraversenye szintén repertoárjának fontos darabja volt, amelyet többek között fia, ifjabb Cziffra György dirigálásával is megszólaltatott.

A koncerten a zenekar előadásában elhangzik még két kedvelt mű, Liszt Les Preludes és Prokofjev Rómeó és Júlia-szvitje. A zenekart Fuad Ibrahimov vezényli, aki jelenleg a Müncheni Neue Philharmonie Zenekar és a Bakui Kamarazenekar állandó karmestere.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli. A széles körű nemzetközi összefogásban megvalósuló több mint 100 zenei, művészeti program kiemelt eseménye az április 26-i gálakoncert.

Nyitókép: Balázs János. Fotó: Emmer László