fbpx

Cziffra 100 – Három koncert a VeszprémFesten

A Jezsuita Templomkert – eső estén a Hangvilla – ad otthont a VeszprémFest három, a Cziffra György-emlékévvel közösen megrendezett koncertjének, amelynek fókuszában az improvizáció, a zene szabadsága áll.

Zongopera: Miklósa Erika és Balázs János

Miklósa Erika és Balázs János

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész szeretné, hogy azt a zenei szabadságot, azt az örömet érezze át a mai közönség, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát augusztus 17-én.

Paganini +: Balázs János, Lendvay József és Szakcsi Lakatos Béla

Liszt Ferenc már több mint tíz éve hangversenyező művész volt, amikor 1832-ben, Párizsban először hallotta Niccolò Paganini játékát, és az élmény átformálta a zenéről való gondolkodását. „Micsoda ember, micsoda hegedű, micsoda művész! Istenem, mennyi szenvedés, mennyi nyomorúság, mennyi kínlódás abban a négy húrban!” – írta egy levelében. A Cziffra Fesztivál és a VeszprémFest közös, Paganini+ című estjén Balázs János Liszt-etűdöket játszik, Szakcsi Lakatos Béla improvizál, Paganini eredeti kompozícióiban pedig Lendvay József brillírozik. Az augusztus 18-i program különlegessége, hogy – a megszokottól teljesen eltérő módon – a Paganini-életmű több évszázados innovációját mutatja be: remekműveit eredetiben, Liszt-féle- és jazzátiratban is meghallgathatja a közönség.

Balázs János, Lendvay József és Szakcsi Lakatos Béla

Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János estje

Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud, és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek.

Tompos Kátya és Balázs János

Az augusztus 19-i varázslatos alászállás két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya, valamint a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János, akik minden műfajban otthonosan mozognak, legyen szó komolyzenéről vagy sanzonról.

Nyitókép: Nyitókép: Cziffra György 1984-ben. Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc. Képek forrása: Cziffra 100

A rovat további cikkei