fbpx

Cziffra 100 Szentendrén

A Cziffra György-emlékév és a Szentendrei Teátrum együttműködésében augusztus 3-án három részből álló programsorozatra várják a közönséget Szentendrén.

A városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, amelyet a kurátor, a Szentendrén élő Kiss Eszter Veronika zenetörténész nyit meg és mutat be az érdeklődőknek. Ugyanezen a napon A virtuóz című filmet, Kékesi Attila rendező és Havas Miklós producer Cziffra György életéről készült filmalkotását vetíti a P’Art Mozi, az esemény az aznapra szóló koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Az esti koncert a korabeli bárok világába kalauzolja a közönséget: a városháza udvarán a Hot Jazz Band lép színpadra, akik megidézik azt a korszakot, amikor a legendás zongoraművész bárzongoristaként kereste kenyerét a pesti éjszakában. A Bárestre a Szentendrei Teátrum és a Cziffra 100 weboldalán lehet jegyet vásárolni.

Az angyalföldi nyomornegyedből a füstös pesti bárokig, majd Párizs patinás koncerttermeiig: Cziffra György tragédiában és örömben bővelkedő életéről szól A virtuóz című dokumentumfilm, amelyet 2016-ban készített Kékesi Attila és Havas Miklós. A film a korabeli felvételek mellett játékfilmes részletekkel teszi plasztikussá a történelem egyes korszakait és Cziffra életeseményeit.

Az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás bemutatja Cziffra György életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, a kritikákat – az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Anekdotákat olvashatunk Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát és a költő Határ Győzőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. Az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és Eötvös Péter Cziffra Psodiája.

A budapesti éjszakának már Krúdy idejében is komoly híre volt, a háború után bármit tett is az államhatalom a „bűnös polgári miliő” helyszíneinek megszüntetésére, a pesti est élni akart: szóltak a patinás szalonzenék, az előző századból örökölt elegáns és kellemes dallamok, Cziffra kezének munkái. Ezt az ezerszínű és végtelen világot varázsolja elő a múltból a Kossuth-díjas Hot Jazz Band a Szentendrei Teátrum meghívására augusztus 3-án.

Nyitókép: Cziffra György. Fotó: Kresz Albert

A rovat további cikkei