Október 22-én mutatják be a Bethlen Téri Színházban a Cortés Sebastián rendezésében készülő Dajkamesét.

Az előadásNyakó Júlia és Kovács Domokos szereplésévelgörbe tükröt mutat és bevezet egy fájóan érzékeny, az új évezredben is fontos téma kérdéseibe. A premiert követően december 10-én látható legközelebb a Bethlen és a Manna közös előadása.

Az elsősorban koreográfusként ismert Cortés Sebastián ezúttal prózai előadást állít színpadra a Bethlen Téri Színházban a Találkozások tehetségprogram nyertes pályázójaként. A Dajkamese egy családi dajka, Lola életén keresztül mutatja be egy modern kori rabszolgaság történetét. Lola alig volt még 18 éves, amikor egy Fülöp-szigeteken szolgáló katonatiszt a saját lányának ajándékozta őt. A lány felnőtt, férjhez ment és megszületett Alex, a fia, akit Lola ugyanúgy dajkált, ahogy korábban az édesanyját. Huszonegy évvel azután, hogy Lola „katulong”, azaz szolga lett, a család az Egyesült Államokba költözött, őt pedig magukkal vitték, mint egy egyszerű használati tárgyat. Szeretett dajkája halála után Alex útnak indul, hogy a hamvakat egy kenyérpirítónyi méretű dobozban visszavigye Lola szülőföldjére, de indulás előtt még egyszer leül, hogy felidézze és elmesélje közös történetüket.

Az előadás történetét valós és fiktív élményanyagból Cortés Sebastián Németh Virág dramaturggal közösen írta. A rendező így fogalmazott a készülő darabról: „Mindig nagyon érdekeltek az olyan történetek, amelyek az ember felelősségét és lehetőségeit firtatják – ezek között is leginkább azok, amelyekben

nincsenek jó és rossz emberek, csak rossz döntések, nehezen megoldható dilemmák,

melyekből kiderül, hogy semmi nem fekete és fehér, és amelyek így szembesítenek azzal, hogy milyen nehéz embernek lenni. Amikor először találkoztam ezzel a történettel, megdöbbentett a modern rabszolgaságnak ez a – kevéssé tematizált – formája, és ugyanakkor megérintett az a mély emberi kapcsolat, amely ennek a rettenetes helyzetnek a szereplőit mégis összekötheti.”

Cortés Sebastián mentora Hargitai Iván, a produkció zenei vezetője Czipott Géza, a látvány Molnár Anna munkája. 

A Találkozások tehetségprogramot 2015 tavaszán hirdette meg első alkalommal a Bethlen Téri Színház és a Manna. A programban pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházrendezők pályázhatnak kétszereplős darabokkal. Kritérium, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen, valamint a rendező egy mentor rendező szakmai segítségével készítse el előadását.

Az október 22-i bemutatót követően a Dajkamese december 10-én és 11-én lesz látható.

Képek: Nyakó Judit és Kovács Domokos a darab próbáján
Fotó: Kállai-Tóth Anett