A Bánffy Miklós teremben október 22-én és 25-én a különleges énekművészi értékeket és kihívásokat hordozó dalestek hagyománya éled újjá Kolonits Klára, valamint Mukk József közreműködésével.

A dalok más művészeti ágakkal is összekapcsolódnak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábrendező osztályának tagjai minden daldélután egy-egy kiválasztott darabjához színházi, bábos, képzőművészeti előadást kreálnak, ezzel is egyedülállóvá téve a programsorozatot.

A széria első részét a vírushelyzetre való tekintettel szeptemberről októberre tette át az intézmény, így e hónapban két művésszel és két eltérő zenei világgal is találkozhat a közönség.

Október 22-én 16 órától az Opera kétszeres Kamaraénekese, a drámai koloratúrszoprán Kolonits Klára Szergej Rahmanyinov többek között Puskin, Blok, Hugo és Musset verseire komponált dalaiból válogat Zsoldos Bálint zongorakíséretével. A műsor kiegészül Gardenö Klaudia bábrendező szakos hallgató Vocalise című, szöveg nélküli dalra készített performanszával.

„Egy olyan metaforikus színházi nyelv tudja igazán kifejezni Rahmanyinov időtlen lelkületét, helykeresését, amely képes az átalakulásra. A bábművészet akár az átalakulás művészetének is nevezhető, mert ami az egyik pillanatban megjelenik, a másik pillanatban könnyen eltűnhet, átalakulhat. A bábszínház az átváltozás, sőt inkább a változás művészete” – vallja Gardenö Klaudia.

Október 25-én, szintén 16 órától a Bartók–Pásztory-díjas tenor, Mukk József Franz Schubert A szép molnárlány című, Wilhelm Müller verseire komponált dalciklusával örvendezteti meg a hallgatóságot Dallos Erika zongorakíséretével. A Harangi Mária rendezte műsort Siflis Anna A molnár és a patakhoz készített bábperformansza teszi teljessé.

„A vizualitás és a zene kölcsönhatásából a történetnek egy új rétege kerül felszínre, amely fókuszában a mesei rácsodálkozás áll. Fontosnak tartom átadni azt az érzést, amit gyerekkoromban Schubert jelentett nekem: a végtelen világot, amelyben nemcsak a földi dolgok kapnak helyet, hanem minden s mindenki, amit és akit a képzelet megenged, kitalál, megalkot” – nyilatkozta Siflis Anna. Az előadásban közreműködnek L. Nagy Attila és Bánky Sára bábművészek.

A sorozat
folytatásában novemberben Bátori Évát, decemberben Németh Juditot hallhatják az
érdeklődők.