Gryllus_PalApostol_regen1Pál, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az 1. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó 16 esztendejéből 13 levelet ismerünk, köztük a legfontosabbnak tartott ? A rómaiakhoz – amelyben elsőként dolgozza ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét.

Sumonyi Zoltán ebből a hatalmas életműből tizenkét verset írt, a zenét Gryllus Dániel szerezte. A megjelent lemez volt a Gryllus Kiadó első munkája, mely nagy sikert aratott. A Magyar Hírlap akkori kritikusa Lukácsy András így írt róla: ?Melyek lehetnek a siker összetevői? Először is maga a versfűzér amelyet Sumonyi Zoltán a térítő-apostol levelei alapján írt, olyan feszesen tapadva az eredeti szöveghez, hogy szinte alig van szava amely ne Páltól származnék. ? A hatás másik összetevője Gryllus Dániel kongeniális zenei leleménye.?

Az előadás 25 éves történetéről és az új felvételekről:

A Pál apostol című hangversenyünket 1991-ben mutattuk be a kőbányai evangélikus templom alagsori termében Halmos Bélával. Azóta több százszor játszottuk, legtöbbször templomokban, de előadtuk színháztermekben, művelődési házakban, ifjúsági táborokban is. A ?Pál apostol? első nagyobb bemutatója a Zeneakadémia nagytermében volt. A budapesti Várszínház Refektórium termében kb. 25 alkalommal adtuk elő, ezeken az előadásokon Jankovics Marcell volt az est narrátora. Nagyon fontos volt számunkra a kezdetektől, hogy a nem Magyarország területén élő magyar hallgatósághoz is eljussunk. Jártunk többször Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Ukrajnában, Jugoszláviában, Szlovéniában.

 

Bővült a hangzás, amikor Ferenczi György és a Rackajam muzsikusai kapcsolódtak hozzánk. Az előadás ebben a formában, a Győri Öt templom fesztiválon hangzott el először 2008 szeptemberében. Az új hangszerelés új lendületet adott az előadásnak, a kétezer éves gondolatok a majd húsz éve megfogalmazott dalokban a XXI. század elejének hangján szólnak meg, ezzel is kiemelve az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét.

 

Gryllus_PalApostol_regen3Húsz évvel az első Pál apostol lemez megjelenése után az újrahangszerelt dalokból új felvételeket készítettünk amely, a Pál apostol ? Utazás téren, időn és hangokon át című könyvvel együtt jelent meg 2011-ben. A könyvet Süveges Gergő szerkesztette, és ő készítette azokat az interjúkat, melyek sokfelől közelítik meg Pál apostol korát, életét és személyiségét. Huszonnégy társat talált a feladathoz. Beszélgetett Apáti Ádámmal, Baán Lászlóval, Bizják Gáborral, Cseri Kálmánnal, Fabiny Tamással, Ferenczi Györggyel, Fröhlich Idával, Gavrucza Tiborral, Gryllus Dániellel, Gryllus Dorkával, Halmos Bélával, Ittzés Jánossal, Jankó Miklóssal, Jankovics Marcellel, Jelenits Istvánnal, Kormos Leventével, Korzenszky Richárddal, Köves Slomóval, Laborczi Gézával, Mizsei Zoltánnal, Pál Ferenccel, Pintér Zsolttal, Sumonyi Zoltánnal, és Zlinszky Jánossal.

Ők azok, akik más-más szempont alapján megvilágítják Pál alakjának különböző oldalait, az ő hatását elemzik, róla beszélnek az adott területen jártas, hiteles egyéniségek. Az első részben teológusok, zsidó rabbi, történész, jogász, irodalmár, művészet- és zenetörténész, pszichológus, jelképek és mítoszok ismerője. A kötet második részében a versekről, a dalokról, a koncertekről és a hangszerelésről beszélnek azok, akik részesei voltak a dalsorozat létrejöttének, terjedésének, újragondolásának. Érzésekről, indíttatásról, munkamódszerről, ihletről, ajándékozásról szólnak ezek a beszámolók. A könyv és az új CD bemutatója 2011 októberében volt a Művészetek Palotája hangversenytermében.

 

2013 tavaszán turnét szerveztünk, a Makovecz Imre által tervezett templomokban, közösségi épületekben. A turné állomásai Sárospatak, Csenger, Kolozsvár, Csíkszereda, Vargyas, Makó, Százhalombatta, Bak, Paks, Kakasd, Lendva, Siófok voltak. Ez a körút az NKA miniszteri kerete és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jöhetett létre.

 

A szomorú változásról és a koncert továbbéléséről:

Halmos Béla 2013 nyarán meghalt. Fájdalommal éltük meg barátunk elvesztését és szinte lehetetlennek éreztük a folytatást, hisz az előadás meghatározó része volt Béla brácsajátéka. Nem is próbálkoztunk az ő stílusában muzsikáló utóddal. Szirtes Edina Mókust kértük fel, aki örömmel csatlakozott hozzánk és új, világzenei hangokat, levegőt hozott az előadásba. Vele először a Harkányi Szabadegyetemen adtuk elő a koncertet.

A 25. jubileumi év tervéről:

A Pál apostol dalciklust 25 évre visszanézve egyre fontosabbnak érzem. Tudom, hogy itt, koncertszervező vagyok, de ebben keveredik a zeneszerző, előadó, kiadó, koncertszervező. Ez indította el bibliai lemezeim sorát, ez volt kiadóként is első munkám (ma már 170 kiadványnál tartok magam és kollegáim munkásságát segítve). Az a tény, hogy az előadás több száz alkalom után is él, és a szereplők változása mindig új lehetőséget ad, nagy örömmel tölt el. Ezért is határoztuk el, hogy a jubileum alkalmával 2016 tavaszán templomi koncertturnét szervezünk. A turné egyik állomása az a kőbányai templom, ahol a bemutató volt. Az akkori lelkész, ma az Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, Fabiny Tamás közreműködésével emlékezünk a bemutatóra. Az evangélikus egyház segítségével szervezzük a körutat márciusban, nagyobb templomokban, vidéki városokban. A körút állomásai: Nyíregyháza (március 18.) Békéscsaba (19.) Kőszeg (21.), Sopron (22.), Pécs (23.), Kőbánya (24,).

A turné időpontja: 2016. március 18. és 24. között, azaz nagycsütörtökig.