Október 16-ig bárki szavazhat kedvencére a kosziadalt.hu weboldalon, a nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forintos díjjal jutalmazza.

A dalszerzők napja apropójából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk azalkotók mutatják be a zene születésének folyamatát. Az egyesület célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a 21. századi, kortárs zeneszerzők munkásságára, valamint hogy a zenei szerzemények mögött láthatóvá váljon maga az alkotómunka.

Az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, de egy nagyszabású mű megkomponálásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges. Az elkészült kisfilmekben feltűnnek Artisjus-díjas, Liszt-díjas, Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és rangos nemzetközi zeneszerzőversenyeken kitüntetett művészek is, akik maguk mesélnek például arról, hogy egy-egy szerzeményük milyen alkotói folyamatban született meg.

A kisfilmpályázatban részt vevő 74 komoly- és könnyűzenei szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a dalszerzők napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson.

Magyarországon közel 14 ezer dalszerző és zeneszerző kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új alkotás születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar zenemű szerepel.