Máté Gábor és Horvai István a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett színészosztálya minden évben találkozik és AlkalMáté Trupp néven közös előadást hoz létre. Az első években három különböző produkció született, majd 2007-ben sorozatot indítottak, amelyben évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozzák fel. A produkciókat 2013-ig a Zsámbéki Színházi Bázison mutatták be, ahol nyaranta mindig más, az előző évben kisorsolt osztálytársukról vallottak az osztály tagjai. A sorozatnak 2013 óta a Jurányi Inkubátorház ad otthont.

 

Ebben az évben Mészáros Béla, a Katona József Színház művésze lesz az előadás témája ? olvasható a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház honlapján. Eddig Járó Zsuzsáról (2007), Szandtner Annáról (2008), Kovács Patríciáról (2009), Máthé Zsoltról (2010), Mészáros Mátéról (2011), Péter Katáról (2012), Száraz Dénesről (2013), Gál Kristófról (2014) és Dömötör Andrásról (2015) készült darab.

 

?Ez egy szerződésszerűség egymás között, hogy ezt végigcsináljuk, ha van rá lehetőség? ? mondta korábban Máté Gábor, hozzátéve: amikor kitalálta, hogy mindenki sorra kerül az osztályból, akkor ez azt is jelentette, hogy ez a munka 14 évig tart. Véleménye szerint ezek az előadások olyanok, mint egy-egy fénykép, amely minden évben elkészül az osztályról. A főleg improvizációkból születő produkció a főhősök különbözősége miatt mindig más lesz, ám mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét. ?Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart? ? mondta Máté Gábor.

 

Az idei előadásban Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna és Vajda Milán játszik. A produkció zenei vezetője Dargay Marcell, a látvány Kálmán Eszter munkája, az előadás rendezője Máté Gábor. Az előadás létrehozását az Orlai Produkció és a FÜGE Produkció támogatta.

 

A honlapon Jordán Adélt idézik, aki a főiskolai időszakról elmondta: az osztályuk humora nagyon speciális volt, a harmadik rostán a csoportjukból, amelyben Mészáros Bélával együtt voltak, csaknem mindenkit felvettek, annyira érződött rajtuk, hogy közös a gondolkodásmódjuk és remek közösség kovácsolódhat belőlünk. Mészáros Béláról szólva úgy fogalmazott: lételeme a játék, nemcsak a színpadon, hanem a mindennapi életben is állandóan kísérletezik. Az AlkalMáté Trupp sorozatáról elmondta: először mindig egy emblematikus helyet találnak ki, amelyben el tudják képzelni az osztálytársuk életét. ?Az idei előadásnál ez még képlékeny, természetesen nagyon csábító egy műfüves focipálya, azonban Béla már önmagában annyira bolondos, hogy lehet, hogy a díszletünk végül egy sokkal egyszerűbb formában fog majd megjelenni? ? mondta.

 

Forrás: MTI

Fotók: AlkalMáté Trupp Facebook-oldala