Charles Darwin egy rendkívül ritka kézirata kerül kalapács alá novemberben New Yorkban – jelentette be a Sotheby’s, amelynek előzetes becslése szerint a leütési ár akár a 800 ezer dollárt (336 millió forint) is elérheti.

A kézirat egy részlet Darwin fő művéből, az 1859-ben megjelent A fajok eredetéből, amelyet az evolúciós biológia alapművének tekintenek.

Mint a The Guardian írja, Darwin ismert volt arról, hogy szinte megszállottan újra és újra átdolgozta munkáit, oldalakat dobva el a kéziratokból. A Sotheby’s szerint a kézzel írt szövegről korábban azt hitték, hogy A fajok eredete harmadik kiadásának kéziratából származik.

Az 1865. őszi kézirat azonban Hermann Kindt, az Autographic Mirror szerkesztőjének kérésére született. Darwin a kor nagyjainak kézírását nyomtatásban közlő kiadvány számára írta le a most árverésre kerülő részletet. Az aukciósház szerint ez ritka gesztus volt egy közismerten olvashatatlan kézírású embertől, aki a nevét is gyakran csak kezdőbetűkkel írta alá.

A Sotheby’s szerint ez a legjelentősebb Darwin-kézirat, amely valaha kalapács alá került. Becslésük szerint az eladási ár 600 ezer és 800 ezer dollár (252–336 millió forint) között mozoghat.

Az aukció kínálatában szerepelnek további Darwin-tételek is, például A fajok eredetének egyik első kiadása, valamint egy ritka példány az On the Tendecy of Species to form Varieties című publikációból, amelyben együtt jelent meg Darwinnak és Alfred Russel Wallace-nak a Linné Társaság előtt 1858-ban bemutatott két külön tanulmánya az evolúció természetes szelekción alapuló elméletéről.

Az Age of Wonder című online árverés november 25-től december 9-ig tart.

Nyitókép: Charles Darwin angol természettudós. Fotó: Leonard Darwin