Puskás István (Fidesz–KDNP) kiemelte: az együttműködés értelmében Debrecen szálláshelyet, az ügynökség ösztöndíjat biztosít a városba érkező alkotók számára. A programtól azt várják, hogy Debrecen jó hírét vigyék az írók. Az eddigi, főként a Partiumra, Erdélyre fókuszáló kortárs alkotói kapcsolatok mellett az új program kiterjed az egész Kárpát-medencére. Elsőként – a magyar szerzők mellett a visegrádi négyek iránti elkötelezettséget is jelezve – lengyel, cseh és szlovák szerzőket várnak Debrecenbe.

Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalomszakmai igazgatója jelezte: a program célja, hogy Magyarország területén minél több külföldi, illetve határon túli és anyaországi magyar író helyi élményekkel gazdagodva, inspiráló környezetben szabadon alkothasson.

A város vendégül lát egy-egy írót, ezáltal a Petőfi Kulturális Ügynökség regionális stratégiai partnereként részt vállal az irodalom és a kultúra országos szintű terjesztésében. Az Írórezidencia-program révén Debrecen és a térség lakossága testközelből ismerheti meg a kortárs írókat, költőket. Nyitott a program idegen nyelven alkotó külföldi szerzők előtt is, akik a városban tartózkodásuk idején hetente rezidensnaplót írnak debreceni élményeikről.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója a program színházi jelentőségét emelte ki, hozzátéve, hogy a teátrum jelentkezett arra a feladatra, hogy a városban megszervezze a programot. Szerinte a színház számos lépést tett eddig is azért, hogy Debrecent kinyissa a kortárs irodalmi élet felé. „Célunk, hogy olyan közeget teremtsünk a városba érkező alkotónak, ami mindkettőnket táplál. Egy szerző jelenléte a társulat számára is inspiratív” − fűzte hozzá.

Júliusban elsőként Turbuly Lilla érkezik Debrecenbe, aki háromgenerációs családregényének megírásához merít ihletet a városban. A PKÜ kiterjedt kapcsolatrendszere azonban biztosítja, hogy a programba a világ minden tájáról érkezhetnek szerzők.

Fotók: Írórezidencia